blogdiscussie als in het lagerhuis

Deze Fransman toont hoe je met één tweet de reacties op je blog overbodig maakt

Lieve lezers, ik worstel een beetje met blogreacties. Volgens klassiek onderzoek van Jakob Nielsen uit 2006 reageren 1 op de 100 lezers op een blogpost. Als ik naar mijn statistieken kijk, lijkt dat te kloppen. Maar door de opkomst van Twitter en Facebook krijg ik op andere plekken tientallen reacties. Neem bijvoorbeeld mijn stuk over taxiservice Uber: 1 reactie op Pfauth.com tegenover 31 reacties, 265 likes en 44 re-shares op Facebook.com:

Screenshot Facebook
Screenshot Facebook

Als je die cijfers ziet, zou een linkje naar de Facebook-discussie moeten volstaan. Praat daar lekker mee, dat scheelt ook weer ruimte op deze blog (ik vind die Disqus.com-layout verschrikkelijk lelijk). Op Pfauth.com lees je, op je netwerken reageer je.

Af en toe zie ik bijzondere voorbeelden van bloggers die zulke drastische maatregelen durven te nemen. Zo stuitte ik vandaag op de blog van designer Sacha Greif. Hij heeft geen reacties op zijn blog, maar sluit de bijbehorende tweet in om discussie te stimuleren:

Screenshot Sacha Greif

Bezoekers hebben zo een centraal punt waar ze vanuit hun eigen naam kunnen reageren, want alle reacties worden onder de tweet verzameld. Nadelen zijn dat je slechts 140 tekens hebt om te reageren (ik haat twitterdiscussies) en dat alleen twitteraars mogen meedoen met de discussies. In zijn doelgroep geen probleem, maar op deze blog komen meer Facebook-gebruikers heb ik het idee. Maar voor techblogs is Greifs oplossing volgens mij perfect.

Ik blijf zulke oplossingen documenteren, tot je op een dag mijn drastische maatregel ziet.

(Deze Fransman is trouwens ook verantwoordelijk voor een interessant curatie initiatief: hij verzamelt elke dag de vijf beste links naar stukken over webdesign. Overzichtelijk, en een goed ritme. Elke morgen om negen uur krijg je ze via de mail bezorgd. Zie Sidebar.io.)

3 thoughts on “Deze Fransman toont hoe je met één tweet de reacties op je blog overbodig maakt”

  1. Niet alleen een linkje naar facebook doen hoor! Ik ben gestopt met facebook, mede door een zeer rake blog van jou over fakebook…

  2. Ik vind het juist prettig dat reacties van lezers meteen onder het artikel verschijnen. Zo hoeven lezers die geïnteresseerd zijn in die reacties niet eerst door de Twitter zoekopdracht te scrollen, maar kunnen ze de reacties gewoon overzichtelijk onderaan lezen. Reacties zijn toch vaak goede en waardevolle aanvullingen op een artikel (mits ze inhoudelijk zijn, dat wel), waardoor het mij prima lijkt dat ze onder de blog verschijnen.

    Je lezers alleen de mogelijkheid geven te reageren wanneer ze Twitter of Facebook hebben, lijkt me beperkend. Alsof je ze ‘forceert’ sociale media te gaan gebruiken. Ook denk ik dat lezers meteen na het lezen van het atikel ‘vol’ zijn van wat ze willen toevoegen. Dan is het handig als ze dat meteen onderaan kunnen doen, in plaats dat ze eerst naar Twitter moeten gaan, inloggen, etcetera.

Comments are closed.