1. door Ernst-Jan Pfauth
  2. 16 maart 2012

Is bloggen passé? Niet voor de digitale vrijbuiter

Mijn nieuwe boek Gij zult bloggen (tijdens de boekenweek gratis) kwam deze week uit. ,,Je houdt het bloggen levende…, maar is het nog levende, eigenlijk? What’s next?”, reageerde iemand op Facebook. Die vraag krijg ik wel vaker. Tijd om er eens artikel aan te wijden.

In de jaren negentig publiceerden alleen nerds en zij die nerds konden betalen op het web. Als de begrippen html en ftp je niets zeiden in die tijd, was het web een onneembaar fort.

Dat veranderde met de komst van blogs. Dankzij de uitvinding van Blogger lag de wereld aan ieders voeten. Iedereen kon zijn eigen publicatie beginnen.

De bepalende principes achter bloggen – zelf publiceren, het volgen van vrienden en op elkaars berichten reageren – werden vervolgens gestructureerd en groot gemaakt door bedrijven als Twitter en Facebook. Het gebabbel verschoof van de blogs naar de sociale netwerken. De bloghype was in 2006 wel voorbij (toevallig het jaar dat ik begon met bloggen).

Meer structuur, en gemakkelijker. Daar draait het om op het sociale web.

Neem het publiceren van plaatjes. In de jaren negentig moest je die met een ftp-client uploaden, begin deze eeuw zette je ze op een blog, Tumblr maakte in 2007 het herpubliceren van andermans plaatjes overzichtelijker met het ‘rebloggen’ en nu is daar Pinterest, wat het delen van plaatjes nog verder heeft gestructureerd met de ‘boards’, de prikborden. Het rebloggen is uiteraard overgenomen en heet nu ‘repinnen’. Pinterest heeft inmiddels meer dan tien miljoen bezoekers per maand.

Op zo’n service is het ook makkelijker om op elkaar te reageren – een like is sneller gedeeld dan een blogreactie – waardoor je ook meer feedback op je creaties krijgt. En dat is lekker.

Dat betekent niet dat blogs hun bestaansrecht verloren hebben. Integendeel. Want hoe meer structuur een webservice aanbrengt, des te minder vrijheid de gebruiker heeft. Wie op Facebook teksten publiceert, onderwerpt zichzelf aan het design dat Zuckerberg ooit bedacht heeft. Bovendien is Facebook eigenaar van elke tekst die je daar neerpent. Maar op een blog kan je doen waar je zin in hebt. ,,It’s your little slice of digital heaven.”

De internetgebruiker die vrijheid belangrijk vindt, maakt ook de spannendste creaties. Het is iemand die zich niet neerlegt bij de regeltjes van Facebook en Twitter. Het is iemand die haar eigen wereld wil creëren. Die wil vernieuwen, experimenteren, niet gehinderd door 140 tekens of een repin.

Zoals de Amerikaanse kunstbloggers van HyperAllergic, of de twintiger Cynthia Schultz, die op misslipgloss.nl haar eigen beauty-imperium bouwde. Of de Amsterdamse stedenbloggers van Popupcity. De Verpleegpoëet. TZUM. Rond1900.nl. Jan Postma. You name it. Zij zijn de digitale vrijbuiters, de ondernemende creatievelingen die ons dagelijks proberen te verrassen.

Dus nee: bloggen is niet passé. Het heeft alleen een andere functie gekregen. De blogosphere is niet meer spannend om de nieuwigheid, maar om de fascinerende, prachtige, vieze, wereldschokkende en belangrijke creaties die er elke dag opduiken.