Category Archives: Journalistiek

Kranten zijn dode bomen en alle bloggers amateurs. Op talloze journalistiekblogs voeren die twee partijen hevige discussies over de toekomst van hun gedeelde vak. Ik vind dat ze beter de krachten kunnnen bundelen. Breng het beste van de twee werelden samen en experimenteer vanuit je journalistieke waarden met nieuwe intiatieven. Zie dit katern als een notitieboekje waarin ik goede voorbeelden in vastleg.

Een journalistieke site als Vox kun je in negen weken uit de grond stampen

Voor het archief: de uitlegsite van wonderkind Ezra Klein – die niet met de journalistiek, maar met Wikipedia concurreert – werd in negen weken gebouwd, onder andere door een week lang nonstop te hacken (klinkt enorm gezellig).

Om nog eens terug te lezen vlak voordat je een grote update of geheel nieuwe site bouwt: Nine weeks to launch Vox — it’s easier to go downhill than up.

Caroline O’Donovan – How a free email newsletter turned a computer programmer into a Newsweek columnist

Voor wie zich afvraagt waarom nieuwsbrieven weer zo populair zijn: duiding bij het journalistieke blog van Harvard, NiemanLab. De auteur legt het uit aan de hand van Today’s Tab, een nieuwsbrief die je elke dag vertelt wie je moet haten (ja, ontzettend vrolijk).
Caroline O’Donovan – How a free email newsletter turned a computer programmer into a Newsweek columnist

the-daily-show-jon-stewart-director-movies-film

Op bezoek bij Jon Stewart

Op 11th avenue op de hoek met 51st street wacht een grote groep mensen voor een grijs smoezelig gebouwtje. ‘The Daily Show with Jon Stewart’, staat er op de blauwe luifel. Ik ben een paar dagen in New York en omdat een van mijn reisgenoten een comedy scout bij Comedy Central kent, mogen we vanavond als ‘VIPS’ op de tribune plaatsnemen. Continue reading

Nick Bilton – De Twitter Story (2013)

In de media lijken verhalen als dat van Twitter louter success stories. Terwijl er natuurlijk altijd geleden is door de oprichters. Je kunt niet zo’n bedrijf opbouwen zonder continu in de stress te verkeren. Bilton laat zien hoe het bij Twitter ging, en wat voor fascinerende machtsstrijd er tussen empathicus Evan Williams en egomaan Jack Dorsey schuilging.
Nick Bilton – De Twitter Story (2013)

Het is geen ‘paywall’, het is een ‘velvet rope’

The main benefit of membership is the opportunity to get more involved with the site in other ways, including member-only discussion forums, as well as exclusive live chats and interviews with newsmakers and political influencers.

Het oude idee van een paywall is niet meer geldig . We moeten naar een ‘velvet rope’ toe, vinden ze bij Talking Points Memo. Als je betaalt voor een lidmaatschap op die politieke blog mag je meediscussieren in exclusieve fora en krijg je nieuwsmakers direct te spreken.

Volgens mij moeten we met journalistieke betaalexperimenten meer in die richting denken. Wat voor voordelen kunnen we onze leden – naast de artikelen natuurlijk – nog meer bieden? Hoe maken de club achter het fluwelen koord nóg interessanter?

Of: hoe kunnen we onze leden nog gelukkiger maken? In plaats van ze te zien als ‘eyeballs’ voor advertenties die ook nog eens een maandelijks bedrag overschrijven.

 

 

Gawker laat haar bezoekers koppen herschrijven

Nick Denton, de baas van New Yorks mediablog Gawker, blijft me verbazen met zijn nieuwe ideeën over lezersparticipatie. Na een decennium experimenteren bouwde hij Kinja, een reactiesysteem waarbij elke geregistreerde bezoeker zijn persoonlijke voorpagina van Gawker kan bouwen. Dat doet een lezer door zijn favoriete stukken en bezoekersreacties te selecteren.

Afgelopen week gaf Denton dat systeem een belangrijke en gewaagde update: lezers kunnen nu ook koppen en inleidingen van hun favoriete stukken herschrijven. Zo kunnen ze nog meer hun stempel op Gawker drukken.

Maar is zo’n kop schrijven geen vakwerk?  Continue reading