Category Archives: Marketing

Mijn studiekeuze kwam als volgt tot stand. Stad: Amsterdam, altijd van gedroomd. Universiteit: de UvA, want in het centrum en wat anarchistischer dan de VU. Studie: ah, communicatiewetenschap. Dat past goed bij mijn journalistieke ambities. Ik heb geen moment spijt gehad van deze dubieuze besluitvorming. Tijdens mijn studie raakte ik namelijk gefascineerd door sociale psychologie. Door reclameuitingen en Mad Men word ik nog dagelijks herinnerd aan de studieboeken over Communicatie en Sociale Beïnvloeding. In dit katern schrijf ik die herinneringen op.

Moleskine naar de Milanese beurs

Moleskine gaat naar de Milanese beurs. De notitieboekjes, al zes jaar niet meer hip en tegenwoordig in Lego-versie verkrijgbaar, zetten sinds 2006 elk jaar een kwart meer om en tikten in 2010 200 miljoen euro aan. Bedenker Maria Sebregondi kwam er via een boek van Bruce Chatwin achter dat Hemingway, Picasso en Van Gogh allemaal neplederen notitieboekjes met een elastiek gebruikte. Dus goochelde ze wat met de waarheid en deed ze alsof haar boekjes toen al bestonden:

“It was as if the whole history of the 20th-century avant-garde had revolved around a single hard-cover notebook held together by an elastic band.” Sebregondi’s boss at the small Milanese publishing company Modo & Modo trademarked the name Moleskine in 1997. The firm found a manufacturer in China, which began producing the notebooks to Sebregondi’s specifications, and the first Moleskines went on sale a year later, wearing their inflated historical claims about Chatwin et al on a sleeve.

Moleskine van Hugh MacLeod

Ik zie het succes van Moleskine vooral als een tegenreactie op de digitale hysterie: soms wil je, met een statisch boekje, kijken wat voor ideeën je krijgt als je ergens langer dan drie minuten over nadenkt.

Ondertussen zoeken hipsters naar nieuwe notitieboekenmerken. Zoals Field Notes (beetje 2010, maar heeft wel eigen Tumblr theme) en Muji.

Microsoft Surface zegt nee tegen ukuleles

Alle techbedrijven prijzen tegenwoordig hun nieuwe producten met mierzoetje spotjes aan. U ziet een gadget, u hoort een ukulele. Ik gruwel ervan. Ukuleles zijn alleen leuk als Renske de Greef er columns over schrijft. Maar niet als Google Glasses, Apple met haar Retina-beeldscherm en Face.com (dat net gekocht is door Facebook) reclame maken.

Daarom is de spot voor Microsofts nieuwe tablet een verademing. Lang leve de Surface.

Haters mogen niet meer haten

De kleding zal me een zorg zijn, maar de good old advertenties van Benetton zijn terug. Na hun aanklachten tegen racisme en aids mikken ze nu op haten. Er zijn posters met zoenende wereldleiders die in het diplomatieke verkeer niet zo aardig voor elkaar zijn en een zwoele clip waar de liefde, of het onthaten, gepropagandeerd wordt. Gek genoeg kan ik deze advertenties wel hebben, terwijl bij de trek-onze-spijkerbroek-aan-en-start-een-revolutie-reclame van Levi’s m’n haren rechtop gaan staan. Misschien omdat Bennetton haar boodschap niet zo expliciet linkt aan de kleding die ze produceert. Zo kan je het merk ook gewoon als een lieve non-profit zien die verdomd sterke campagnes maakt. Bovendien, de gedachte dat Obama deze posters in de Westwing te zien krijgt, is onbetaalbaar. Continue reading Haters mogen niet meer haten

Je kan boekhandels niet redden met alleen een tweet

Een boekhandel in Portland, VS, had het na zeventienjaar trouwe dienst door de crisis zwaar. Eigenares Roberta Dyer vertelde aan haar zoon dat de boel waarschijnlijk snel failliet ging. Dat mag niet gebeuren, vond Aaron Durand, en hij schreef een hartverwamende blogpost waarin hij hardop dacht hoe met 1000 dollar krediet klanten naar zijn moeders winkel zou kunnen krijgen. Twitter maakte een mooi reclamefilmpje over wat er toen gebeurde: Continue reading Je kan boekhandels niet redden met alleen een tweet

De koning van de marketing legde dertien jaar geleden zijn plannen uit (video)

Onder dit artikel verschijnen waarschijnlijk enkele klachten in de trant van: ‘gaat het nu weer over Apple?’ Ja. Apple is de koning van free publicity. Journalisten – die van nrc.next incluis – en consumenten raken niet uitgepraat over het technologiebedrijf. Dat komt voornamelijk door topman Steve Jobs, die marketing en productontwikkeling opnieuw heeft uitgevonden. Hij richtte Apple op in 1976, vertrok met ruzie in 1985 en kwam in 1997 terug als CEO. Apple had het toen moeilijk. Het goede imago van vroeger was er nog, maar het bedrijf had een nieuwe impuls nodig. Jobs wist daar wel raad mee en kwam met de Think Different-campagne: hij koppelde helden als John Lennon aan Apple. Die campagne blies Apple nieuw leven in. Onlangs dook een filmpje op uit 1997 waar Jobs zijn plannen voor de veranderingen deelt. Mocht je iets te verkopen hebben (van je twitterprofiel tot een eigen bedrijf), let dan goed op.

Inmiddels heeft Apple geen Einstein of Bob Dylan meer nodig om haar producten aan te prijzen. Continue reading De koning van de marketing legde dertien jaar geleden zijn plannen uit (video)

Zo vaak mogelijk het product van de concurrent in beeld krijgen

There is a wicked new marketing strategy currently sending shock waves through the high-stakes competitive world of luxury fashion. It’s devious, delightful and deliciously dirty.

Dat schrijft Simon Doonan van The New Yorker Observer. En hij overdrijft niet.

Snooki verlaat een politiebureau, nadat ze een nachtje had vastgezeten. Met tas... Foto AP / Bradley J Penner
Snooki verlaat een politiebureau, nadat ze een nachtje heeft vastgezeten. Met tas... Foto AP / Bradley J Penner

De nieuwe marketingstrategie is het tegenovergestelde van sluikreclame of brand placement:  het flesje chocomel dat goed in beeld is tijdens een soap. Dan ben je als marketeer blij dat jouw product in beeld komt. ‘Als dat personage chocomel lekker vindt, geniet ik er vast ook van’, moet de consument denken. Maar wat als een antiheld een flesje aan zijn lippen zet? Bijvoorbeeld in een reality soap, wanneer personages tot op zekere hoogte kunnen doen waar ze zin in hebben. En bijvoorbeeld dus met jouw flesje een winkelruit kunnen ingooien. Dat is toch slecht voor de merkwaarde?

Amerikaanse marketeers denken van wel. Maar dat betekent niet dat ze met sluikreclame stoppen. Ze sturen nog steeds producten op. Alleen dan wel van de concurrent. Unbranding heet dat. Zodat Snooki uit de vrij wanstaltige MTV-serie Jersey Shore lekker in de tas van de concurrent overgeeft.