Hoe WordPress zichzelf met Calypso in achttien maanden opnieuw uitvond

Een kwart van alle sites ter wereld draait op WordPress. Dus als die service na achttien maanden bouwen een totaal nieuwe en supersnelle admin-omgeving oplevert (WordPress Calypso), is dat goed nieuws voor heel veel journalisten.

Maar wat het ook laat zien, is dat wanneer de concurrentie je inhaalt je als olietanker het lef moet hebben om je technologisch fundament volledig opnieuw uit te vinden. De analogie met mediabedrijven is natuurlijk snel gemaakt (hallo, antieke krantencms’en).

Een investeerder in het moederbedrijf van WordPress legt op zijn blog uit hoe groot (en nodig) deze uitdaging was. Ter inspiratie!

De raket van Jeff Bezos

Wist je dat Jeff Bezos, baas van Amazon, al sinds 2000 op zijn Texaanse ranch een raketbasis heeft? Na vijftien jaar is het hem deze week gelukt een raket gecontroleerd te laten landen. Daarom zocht hij de media op (de man is zelfs gaan twitteren). In dit interview met een ontbijtprogramma vertelt Bezos over zijn plannen met The Washington Post (want ja, daar is hij ook nog de baas van).

Hij wil met die krant – die sindskort meer online bezoek trekt dan The New York Times – het vuur weer aan de schenen van bestuurders en politici leggen. Want dat is de afgelopen jaren niet voldoende gebeurd, zegt Bezos (een hint naar de war on terror?). ‘Geduld en middelen’ moeten geen probleem vormen.

Ik las trouwens onlangs hét boek over de ontstaansgeschiedenis van Amazon: The Everything Store (2013). Ik had geen idee dat de historie van deze gigant zo chaotisch en agressief verlopen is. Het laat bovendien goed zien hoe Amazon de prijs altijd naar beneden krijgt en de service verhoogt (en hoe keihard het er op de werkvloer aan toegaat).

The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon Boek omslag The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon
Brad Stone
2013

Imposant profiel over de toekomst van Facebook

Fast Company publiceert altijd prachtige profielen, en het is het blad nu weer gelukt. In een compact stuk beschrijft de journalist de drie belangrijkste onderzoeksrichtingen van Facebook, wat inmiddels anderhalf miljard gebruikers heeft:

1. Artificial intelligence: zodat Facebook beter kan besluiten wat relevant is voor gebruikers. Want we staan nog maar aan de vooravond van het tijdperk van de Information Overload.

2. Virtual reality: volgens Facebook een belangrijke interface van de toekomst, en daarom willen ze er een goed operating system voor bouwen.

3. De rest van de wereld online krijgen: zodat Facebook vier miljard extra potentiële gebruikers tot haar beschikking heeft. Er worden drones gebouwd die met lasers internet op de wereld afschieten. Ja, echt.

Uh, nogal een leestip dus.

Klik hier om het besproken artikel te lezen

‘Twitter Moments ideaal voor hoogtepunten uit de sport’

Platforms versus de Media, deel 10.000.

Deze Amerikaanse journalist kijkt niet meer naar een televisieprogramma dat de hoogtepunten uit de Amerikaanse competities uitzend. Want, schrijft hij, die functie heeft Twitters redactionele dienst Moments over genomen. Daar ziet hij alle mooie dunks uit de NBA, vechtpartijen uit de NHL en touchdowns uit de NFL.

Het is slechts één gebruiker, maar ik kan me de usecase goed voorstellen. Als Twitter hoogtepunten uit de sport in de aanbiedt, zet ik Studio Sport er ook niet meer voor aan.

Moments is nog niet beschikbaar in Nederland én zou een deal moeten sluiten met FOX voor de doelpunten. Tot die tijd blijf ik lekker doelpunten op goalvanhetweekend.nl kijken.

Klik hier om het besproken artikel te lezen

Interessant nieuw opinie-format op Medium: You Tell Me

Bijzonder interessant nieuw format bij platform-meets-publicatie Medium: een auteur stelt een vraag aan andere auteurs. Dat klinkt nog vrij straightforward, maar het interessante aan de serie ‘You tell me’ is dat er allemaal schrijvers reageren die zelf met de poten in de modder staan of hebben gestaan.

Zo reageren op een vraag van mediajournalist John Herrman over de journalistieke macht van technologiebedrijven onder andere de oud-hoofdredacteur van The New York Times en de oprichter van Blogger, Twitter en, jawel, Medium. Het ironische aan deze reeks antwoorden over de macht van platforms versus journalistieke publicaties is dat de reeks zelf aantoont dat je voor een publieke briefwisseling op hoog niveau niet meer de opiniesectie van een krant nodig hebt.

Klik hier om het besproken artikel te lezen

De illegale video-imperiums op Facebook

Oké, dus Facebook is goed voor 8 miljard bekeken video’s per dag. Maar veel bekende videomakers tekenden protest aan tegen de jubelstemming die rondom deze indrukwekkende cijfers heerst.

Ten eerste telt Facebook drie seconden een ‘mute’ video zien al als een view. En uit extern onderzoek blijkt dat na 30 seconden slechts 21 procent van de kijkers nog steeds kijkt (ten opzichte van 81 procent bij YouTube).

Ten tweede bleek uit onderzoek van Ogilvy in het eerste kwartaal van 2015 dat van de 1.000 populairste Facebook-video’s er 725 filmpjes gestolen waren van YouTube-accounts.

Dus een Facebook-gebruiker zoekt op YouTube naar een filmpje, downloadt deze (daar heb je scriptjes voor) en uploadt ‘m vervolgens onder z’n eigen naam. Als de originele maker protest aantekent, neemt Facebook soms dagen de tijd om actie te ondernemen. Op dat moment heeft het grootste gedeelte van het potentiële publiek het filmpje al gezien. Volgens video-ondernemer Hank Green, die 30 man in dienst heeft, is het absurd dat een miljardenbedrijf als Facebook geen automatisch rechtensysteem heeft zoals YouTube. Als je daar materiaal waar copyright op berust uploadt, herkent de software dat meteen.

Voor wie geen tijd heeft om te lezen, explainer-gigant Kurzgesagt.org (1,3 miljoen YouTube-abonnees), vat het probleem samen in vijf minuten:

 

De vage miljardencijfers van Facebook en Snapchat

Toen Facebook deze week de nieuwe abonneer-functie voor livestreams aankondigde, deelde het ook enkele cijfers:

Several public figures – including Kevin Hart, Ian Somerhalder, and Donald Trump – have had more than 200,000 people tuning in live to their broadcasts. And Vin Diesel recently used Live to talk with his fans and preview several upcoming film scripts, reaching over 1 million live viewers.

Indrukwekkend zeg!

Facebook deelde eerder al dat in het derde kwartaal een half miljard gebruikers dagelijks 8 miljard video’s bekeken, een verdubbeling ten opzichte van april.

Snapchat komt er volgens de Financial Times achteraan met een dagelijks kijkcijfer van 6 miljard, wat drie keer meer is dan in mei dit jaar.

Belangrijk verschil: Facebook heeft ook gebruikers die vanaf desktop naar video kijken, Snapchat-video’s zijn alleen op mobiele devices te zien.

Dat is dan ook meteen het enige specifieke wat je over de cijfers kunt zeggen. Want we krijgen alleen maar het aantal views te horen, maar bijvoorbeeld niet hoe lang mensen keken.

De verleiding is groot om nu te zeggen: zo’n Vin Diesel trekt in één keer net zoveel kijkers als The Daily Show. Maar zoals vorige week al gezegd: zijn die kijkers van Diesel ook zo loyaal als klassieke televisiekijkers? Zappen ze niet? Komen ze vaker terug voor een video van Diesel? Bekijken ze ook advertenties voor of na het zien van de video?

Externe onderzoeken – bijvoorbeeld dit (nogal kleinschalige) experiment van Duke University – laten zien dat Facebook-kijkers veel minder loyaal zijn dan YouTube-kijkers. Op YouTube is na een halve minuut nog 81 procent van de kijkers aanwezig, op Facebook kijkt nog maar 21 procent mee. 60 procent minder!

Zolang videoplatforms in die achterhaalde views blijven praten, en niet zoals tekstuele platforms als Medium experimenteren met nieuwe metrics, zoals ‘total time reading‘, blijven de miljardencijfers van Snapchat, Facebook en anderen vrij vaag.

Maar ze doen het natuurlijk wel lekker in persberichten.

Hoe Facebook inzet op het live uitzenden van video

Bekentenis: ik heb nog nooit live meegekeken met een stream op Meerkat of Twitters Periscope.

Maar op Facebook bekeek ik al bijna tien live-video’s. Terwijl slechts één van mijn Facebook-vrienden én een ‘publiek figuur’ is én het privilige dat daarmee komt – live uitzenden – benut.

Hij woont in Silicon Valley, heeft als hobby paragliden en kocht meteen de nieuwe Tesla toen ie uitkwam. Dus het kijken van zijn video’s is geen straf. Ik zie hem over de oceaan vliegen en met zijn handen los achter zijn stuur. Af en toe interviewt hij ook nog één van z’n techbuddies.

Ik zag alleen geen van zijn video’s op het moment dat hij ze uitzond. Lees verder Hoe Facebook inzet op het live uitzenden van video

Kunnen we allemaal even dezelfde kijkcijfers gebruiken aub?

Oké, ik heb me er op deze blog ook weleens aan bezondigd: imponerende cijfers van YouTube en Snapchat noemen en die dan naast klassieke kijkcijfers leggen.

Maar dat is niet eerlijk, schrijft een medewerker van 21st Century Fox op Medium. Want een klassiek televisieprogramma – zoals een honkbalwedstrijd – die door 14 miljoen mensen bekeken wordt, is niet te vergelijken met een video van een YouTube-ster die door hetzelfde aantal wordt gezien.

Die 14 miljoen televisiekijkers hebben namelijk uren lang zitten turen, terwijl de YouTube-kids na een paar minuten weer verdwenen zijn. En zo kan hij nog talloze voorbeelden geven waarbij ‘kijkcijfers’ eigenlijk totaal verschillende definities hebben.

“This, I hope, shows that we need a universal measure of attention, or potential attention, or at least some proxy for likelihood of real human attention, especially in our increasingly platform-fragmented world. We’re rigging the metrics game, and it’s hard to play fair when the rules are different.”

Kortom: er is een nieuwe standaard metric nodig om impact te meten. Eye-opener!

‘Facebook lanceert volgende week nieuwsapp Notify’

Volgens de Financial Times kunnen we volgende week een nieuwe app van Facebook verwachten. Daarmee kunnen gebruikers nieuws van grote publicaties als The Guardian, Buzzfeed en The New York Times lezen en, belangrijk nog, pushnotificaties ontvangen van hun favoriete publicaties bij breaking news.

Facebook is al oppermachtig als nieuws-gateway, door haar Newsfeed en de combinatie met de snel ladende Instant Articles. Door nu ook nieuws-notificaties in te voeren, kan die positie van Facebook nog steviger worden.

Facebook gaat trouwens thunderlekker op mobiel. De mobiele advertentieomzet groeide met 72 procent in een jaar naar 3,3 miljard dollar in het derde kwartaal. Dat is meer dan drie kwart van de totale advertentieomzet van Facebook. Ik weet nog dat jaren geleden het sentiment was ‘eerst maar eens zien of Facebook op telefoons geld kan verdienen’. Dat is gelukt. Want oké, advertenties op mobiel zijn irritant, maar als je zoals Instagram en Facebook zo slim in de hoofdfeed opneemt en briljante targetingmogelijkheden aan adverteerders aanbiedt, wil het wel goed komen. (Ik ben als adverteerder (voor ledenwerving De Correspondent) ook zeer tevreden met de resultaten van Facebook-advertenties.)

Klik hier om het besproken artikel te lezen

Zo werkt Discover Weekly van Spotify

Spotify gebruikt dus heel slim algoritmes om uit een poel van door mensen geselecteerde muziek een persoonlijke playlist voor je samen te stellen. Binnenkort presenteren ze ook een nieuwe toevoeging – Fresh Finds – die ervoor zorgt dat je kersverse acts ontdekt.

Screenshot van Spotify Discover Weekly
Screenshot van Spotify Discover Weekly

“Spotify has built a taste profile for each user based on what they listen to. It assigns an affinity score to artists, which is the algorithm’s best guess of how central they are to your taste. It also looks at which genres you play the most to decide where you would be willing to explore new music.

The algorithms behind Discover Weekly finds users who have built playlists featuring the songs and artists you love. It then goes through songs that a number of your kindred spirits have added to playlists but you haven’t heard, knowing there is a good chance you might like them, too. Finally, it uses your taste profile to filter those findings by your areas of affinity and exploration. Because the playlist, that explicit act of curation, is both the source of the signal and the final output, the technique can achieve results far more interesting than run of the mill collaborative filtering.”

Zeer de moeite waard om het hele verhaal op The Verge te lezen.