Een beetje begrip voor Somalische piraten

Een paar jaar geleden waren piraten nog populair. Vraag maar aan Johnny Depp, die de Keith Richards-achtige piraat Jack Sparrow speelde in de Pirates of the Carribean trilogie. Nu ontvangt het publiek een gezellige piratenfilm waarschijnlijk iets cynischer. De piratenromantiek is verdwenen. Het zijn ordinaire gevaarlijke Somalische kapers die hardwerkende westerlingen aanvallen.

Johann Hari van The Independent pleit echter voor wat meer begrip voor Somalische piraten. Hun verhalen lijken op die van de legendarische piraten uit de zeventiende eeuw die wij romantiseren.

Als je onlangs de confronterende film Gomorra hebt gezien, weet je dat de maffia voor bedrijven giftig afval dumpt. Terwijl ze dat in de film van Matteo Garrone alleen in Napels doen, heeft de maffia volgens de VN-gezant van Somalië het werkterrein al bijna twintig jaar geleden deels verlegd naar de zeeën van Somalië.

Hari legt uit dat sinds de Somalische regering in 1991 viel de maffia radioactief afval van Europese bedrijven en ziekenhuizen in de zee dumpt. De mensen die aan de kust woonden, werden ziek en kregen misvormde baby’s. Tijdens de tsunami van 2005 spoelden honderden lekkende vaten aan. Dat werd meer dan 300 mensen fataal. Om het nog erger te maken: ondertussen worden de Somalische zeeën door westerlingen leeggevist.

Somaliërs op kleine bootjes begonnen de schepen aan te vallen – als een soort vrijwillige kustwacht. Zo ontstond daar de piraterij.

Natuurlijk rechtvaardigt dit niet het kapen van mensen, schrijft Hari. En er zitten ook duidelijk gangsters tussen. Maar tijdens deze nieuwe oorlog tegen piraten is het goed om het verhaal van beide partijen te kennen. Lees dat van de piraten op de site van The Independent.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Join the Conversation

No comments

 1. Waarom zouden we begrip moeten hebben voor een stel criminelen dat puur om eigen gewin schepen kaapt? Dit heeft ondertussen toch helemaal niets meer met twintig jaar oud radioactief afval te maken. Vorig jaar vonden er zo’n 130 piratenaanvallen plaats in de Golf van Aden waarvan er ongeveer 50 succesvol waren. Miljoenen werden in losgeld neergelegd waardoor de aanvallen natuurlijk aanhouden.

  De Golf van Aden is een van de belangrijkste en drukste plaatsen op zee en wordt jaarlijks door duizenden schepen overvaren. Met name olie wordt hier in gigantische voorraden over vervoerd. Halve maatregelen en pogingen tot onderhandeling voldoen dus niet. We moeten simpelweg meer marineschepen sturen om hun werk te doen of anders de handelsvaart toestaan zelf wapens te dragen.

 2. Het aloude och wij vissen hun zee leeg.
  Dat mogen wij, gewoon omdat het kan.

  Tot op heden is er van de opbrengst van de kapingen niet echt een marineschip aangeschaft door een warlord.
  As if he would care.

  Strandjutten op zee met een AK-47 600 mijl uit de kust kustwacht noemen is erg creatief woordgebruik.

  Leg dan mijnen neer.

 3. “Het aloude och wij vissen hun zee leeg.
  Dat mogen wij, gewoon omdat het kan.”

  Als iedereen zo’n gedachtegang zou hanteren was de wereld een nog grotere puinhoop.

Leave a comment

Share your knowledge