Zo schrijf je een goede nieuwsbrief

Hoe schrijf je een goede nieuwsbrief? Een relevante vraag, want we zitten midden in een nieuwsbrief-revival. Nadat de Amerikaanse zakensite Quartz met haar Daily Briefing liet zien hoe je met een nieuwsbrief een band kunt opbouwen met je publiek, volgde de ene na de andere organisatie – van journalisten tot webshops – dat voorbeeld.

Een nieuwsbrief heeft twee grote voordelen voor de verstuurder:

  1. Controle over wie je bericht ziet. Er zit geen Facebook tussen dat bepaalt of je bericht überhaupt getoond wordt aan je publiek. Je bericht belandt sowieso in de inbox van elke lezer.
  2. Direct contact. Een liker of follower is niet zoveel meer waard. Je hebt immers geen regie over het contact. Maar als je een e-mailadres hebt, weet je precies hoe je iemand kunt bereiken. Daarom is een nieuwsbrief ook commercieel aantrekkelijk: je kunt namelijk ook direct aan je publiek verkopen.

Daarom verstuurt nu vrijwel iedereen een nieuwsbrief. Hoe val je dan nog op? Hoe zorg je ervoor dat ontvangers zich niet uitschrijven? Op basis van mijn eigen ervaringen en andere nieuwsbrieven geef ik in dit artikel enkele adviezen voor een goede nieuwsbrief.

Inhoudsopgave

Continue reading “Zo schrijf je een goede nieuwsbrief”

Medium.com tegen bloggers: ah toe, stap over naar ons!

Interested in moving your blog to Medium?

Dat vraagt Medium op de pagina Medium Blog Moving aan alle bloggers ter wereld. Het platform van Evan Williams wil dé plek worden voor ‘longform’, dat wil zeggen: overdachte stukken die verder gaan dan een tweet of facebookberichtje.

Daar paaien ze aan de ene kant beroemdheden (Obama is al overstag) en grote publicaties voor, en aan de andere kant de massa (de bloggers).

Ik blijf overigens hier schrijven, want ik blijf graag eigenaar van m’n teksten.

Medium gebruik ik alleen voor de internationale PR van De Correspondent, met verhalen als Dutch journalism platform the Correspondent reaches milestone of 40,000 paying members.

Maak je WordPress-blog gereed voor Instant Articles

Als je als blogger meer bereik op Facebook wilt, loont het om de ontwikkeling van deze plugin in de gaten te houden. Daarmee maak je de feed van je blog makkelijk gereed voor Facebook Instant Articles.

Let op: je moet nog wel persoonlijk goedgekeurd worden door Facebook.

Er bestaat trouwens ook al een plugin die ervoor zorgt dat je blog automatisch opgemaakt wordt in Google’s Accelerated Mobile Pages.

Het is overigens vrij logisch dat Google en Facebook allebei een plugin voor WordPress ondersteunen. Volgens schattingen draait een kwart van alle sites op het CMS.

Meer informatie op Nieman Lab.

Eindelijk een logo boven je blog

Jarenlang heb ik geklust aan mijn eigen WordPress-themes. Ik was er in 2013 nog van overtuigd dat het een hobby was die ik nooit zou opgeven.

Toch wel.

Want met alle verschillende mobiele apparaten en browsers die lezers gebruiken, is het voor een hobbyist niet meer bij te houden. Daarom draait mijn blog sinds 2014 op standaard WordPress-thema’s, waarvan ik weet dat er honderden developers aan gewerkt hebben en dat ze altijd up to date zijn.

Groot nadeel: je kunt er niet zonder omwegen een logo in opnemen. Daarom was ik zeer verheugd om te lezen dat het bij de volgende release wel kan:

theme_logo_support

Olé. Einde nerd bericht.

Hoe WordPress zichzelf met Calypso in achttien maanden opnieuw uitvond

Een kwart van alle sites ter wereld draait op WordPress. Dus als die service na achttien maanden bouwen een totaal nieuwe en supersnelle admin-omgeving oplevert (WordPress Calypso), is dat goed nieuws voor heel veel journalisten.

Maar wat het ook laat zien, is dat wanneer de concurrentie je inhaalt je als olietanker het lef moet hebben om je technologisch fundament volledig opnieuw uit te vinden. De analogie met mediabedrijven is natuurlijk snel gemaakt (hallo, antieke krantencms’en).

Een investeerder in het moederbedrijf van WordPress legt op zijn blog uit hoe groot (en nodig) deze uitdaging was. Ter inspiratie!

6 uur vrijmaken voor een idee waar je maar niet aan toekomt

Iedereen heeft wel van die ideeën die je niet loslaten. Een idee voor een boek, event, blogpost, of misschien een geheel nieuwe publicatie. Via m’n Timehop kwam ik deze oude blogpost tegen die je adviseert 6 uur vrij te maken voor zo’n idee en te kijken hoe het werken eraan bevalt en of het verdere moeite waard is.

Stop met uitstellen, en gebruik deze relatief ‘goedkope’ check om te zien of het idee echt zo top is.

Klik hier om het besproken artikel te lezen

Waarom het slim is om elke dag te schrijven

Af en toe geef ik nog eens een blogworkshop op journalistieke opleidingen – omdat het wat mij betreft dé manier is om al tijdens je opleiding journalistiek te kunnen bedrijven (waarom zou je wachten tot een medium iets van je publiceert?).

Maar bloggen is pittig in het begin, omdat er vrijwel niemand meeleest. Je steekt enorm veel tijd in je schrijfsels, maar het is alsof je een speech staat te houden op de middenstip van een leeg voetbalstadion.

Toch is bloggen dan al nuttig. En ik citeer dan graag Seth Godin, een marketingoeroe die dagelijks blogt:

Writing is what moves things forward

Ook al leest er nog niemand mee, je dwingt jezelf wel al je gedachten en ideeën te ordenen. Daardoor zet je dingen in werking. Ga je misschien eerder achter een idee aan. Tik je na een eerste notitie misschien wel een langere reportage.

Vandaag las ik op Brainpickings hoe neurloog Oliver Sacks altijd notitieboekjes met zich meesleepte. En ik ga wat hij daarover zegt zeker citeren in mijn volgende blogworkshop:

But for the most part, I rarely look at the journals I have kept for the greater part of a lifetime. The act of writing is itself enough; it serves to clarify my thoughts and feelings. The act of writing is an integral part of my mental life; ideas emerge, are shaped, in the act of writing.

My journals are not written for others, nor do I usually look at them myself, but they are a special, indispensable form of talking to myself.

Als je het zo bekijkt, hoef je niet eens op ‘publish’ te drukken.

De mens doet er niet toe. Het oeuvre daarentegen…

‘l’Homme c’est rien – l’oeuvre c’est tout.’

Prachtige uitspraak van Flaubert. Gevonden in een literair stuk van correspondent Joris van Casteren over Hafid Bouazza, de schrijver die na jaren van ziekenhuisopnamen, geploeter, drank-, drugs en medicijnverslaving het toch voor elkaar kreeg een nieuwe roman af te schrijven.

Ze dachten dat ie dood was, bij café De Zwart. Maar wat maakt het uit.

Vergeet het café, vergeet de presentaties, de avondjes, de sociale verplichtingen. Aan de arbeid. Laat het werk spreken.

Asha ten Broeke – In het brein van de reaguurder

Opiniemaker Asha ten Broeke krijgt een voortdurende stortvloed van online dreigementen over zich heen en verdiept zich voor Vrij Nederland in de gedachtegang van haar belagers. Confronterend essay over de scheiding tussen een online-zelf en een offline-zelf, inclusief ontmoeting met een online hater. ‘Durf je het ook in mijn gezicht te zeggen?’ Asha ten Broeke – In het brein van de reaguurder

Kom naar de allerlaatste ‘Gidsy’-blogworkshop

Het afgelopen jaar heb ik via Gidsy.com acht blogworkshops georganiseerd waar in totaal exact 100 mensen aan deelnamen. Ik bracht avonden door met een ondernemer die één van de eerste westerse miljonairs in Birma probeerde te worden, een vrouw die in alle Braziliaanse restaurants van Nederland wilde eten, een jongen die antieke lampen uit verlaten Oost-Duitse militaire complexen redde. Iemand wilde bloggen over seks in Afrika, anderen kozen voor vergeten liedjes van grote rocksterren. Aan het einde van een blogworkshop was ik altijd m’n stem kwijt. Het was een feest. Continue reading “Kom naar de allerlaatste ‘Gidsy’-blogworkshop”

Laat je lekker uitlachen

Topinvesteerder Fred Wilson (o.a. Twitter, Foursquare & Tumblr) deelt dagelijks op zijn blog beschouwingen en experimenten met nieuwe apps. Onlangs vertelde hij op Princeton University aan een klas vol ondernemers waarom er iets mis is met hun idee als mensen hen niet uitlachen. Blijkbaar is het dan niet origineel genoeg en waarschijnlijk treffen ze een hoop concurrenten op hun weg:

You can’t make money by being right about something everyone else knows. So you have to be right about something that most people think is wrong.

Verfrissende gedachte. Lees hier het hele artikel