De gelukkige amateur: voorlopig blijf ik mijn eigen websites ontwerpen

Schrijver Robin Sloan kan een verdienstelijk potje webdesignen. Ik prees hem daar al eens om op deze blog. Zijn persoonlijke site robinsloan.com is bijzonder slim vormgegeven: als bezoeker ontkom je er niet aan 1) zijn beste stukken te lezen en 2) een abonnement te nemen op zijn nieuwsbrief. Groot was mijn verbazing toen ik vanmorgen ontdekte dat Sloan al maanden ontevreden is over zijn webdesign.

Sloan begint het Medium.com-artikel over zijn onvrede met een beschrijving van een situatie die me maar al te bekend voorkomt: met heimelijk genoegen een middagje webdesignen:

It was raining hard today, so I stayed inside and set myself to the task of redesigning my website. I did this with some relish. What a perfect excuse, I thought, to sit here and tinker. It was mid-morning. I brewed coffee. I merrily tweeted my intentions.

Maar aan het einde van de ontwerpdag was Sloan zwaar depressief. Door de komst van mobiele devices is webdesign te ingewikkeld geworden voor hobbyisten als hij. Je maakt een mooi design, maar vervolgens moet je het voor tientallen verschillende schermgroottes aanpassen. Mobiel negeren is geen optie, schrijft Sloan, een kwart van zijn bezoekers gebruikt een iOS-browser (op deze blog is dat 15 procent). Conclusie: alleen professionals kunnen nog goede sites ontwerpen en de hobbyisten zijn toekomstige excentriekelingen. Daarom publiceert Sloan zijn stuk op Medium.com, een exclusief blogplatform, ontworpen door de mannen achter Twitter:

I have to admit: it’s a comfort to write this here, using a machine made by professionals. And if this page doesn’t look quite the way I want, doesn’t bear my mark, doesn’t carry my signature in its source—well, that’s the tradeoff, I suppose. In exchange, I get the guarantee that these words will look good everywhere, all the time.

Ik ben nog niet bereid die ‘tradeoff’ te maken. Geen enkele service heeft de smoel die ik bij mijn teksten vind passen. Dus maak ik ‘m zelf maar. Ik ben net als Sloan een amateur. Ergens op de middelbare school leerde ik HTML en door grote designers na te apen en het lezen van Bootstrapping Design kom ik op het ontwerp zoals pfauth.com nu heeft. Met een duidelijke bio onder elk stuk, veel foto’s op de voorpagina – zodat je snel kan kiezen welk stuk je wilt lezen -, een responsive layout en weinig afleiding (zoals een sidebar).

Maar ik zie wel dat het niet perfect is. Dat het niet zo chique is als de schrijversplatforms die steeds vaker aangeboden worden. Af en toe kan ik de verleiding om over te stappen bijna niet weerstaan. Maar dan denk ik weer aan een regenachtige middag en het genot van eens even lekker klussen aan deze site. Ik ga mijn hobby toch niet opgeven?

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

4 thoughts on “De gelukkige amateur: voorlopig blijf ik mijn eigen websites ontwerpen”

  1. Ik hoop inderdaad dat je je hobby niet gaat opgeven. Of dat vele andere hobbyisten de overstap maken naar uniformiteit. Ondanks dat het om de content gaat, vind ik nog steeds de layout van een blogsite minstens zo belangrijk.

  2. Ik vind het juist heel mooi dat je het op deze manier aanpakt. Het voelt heel authentiek op die manier. Je eigen feel zit er helemaal in en het is te merken dat je weet wat je eigen lezers willen.

  3. Ik vind juist dat de layout een blog nog persoonlijker/unieker/meer eigen maakt. Dat kun je simpelweg niet opgeven. Over simpel gesproken, ik vind jouw layout prachtig. Simpel, maar prettig om te lezen en prachtig om te zien.

Share your knowledge