De kunst van het achterom kijken, door Barack Obama

Als blogger probeer je altijd origineel te zijn. Dus toen ik vanmorgen een stukje wilde tikken over een indrukwekkend animated GIF-je, checkte ik toch even of een andere Nederlandse blogger niet al had opgeschreven dat Obama voor hij het Capitool inliep nog één keer omkeek, omdat hij het uitzicht van duizenden aanhangers ‘nooit meer zou zien’. Of niet iemand anders al had opgeschreven dat je dan de huisfotograaf van Obama, Pete Souza, ziet verschijnen. Of niet iemand anders al had opgeschreven dat ie zo benieuwd was naar hoe die foto van Souza geworden is.

En ja hoor, toen ik langs m’n geesteskind nrc.nl surfde, zag ik dat redacteur Peter Zantingh dat allemaal al prachtig had genoteerd. Inclusief waarschuwing voor de oudere lezer: ‘pas op, dit filmpje eindigt nooit‘. Dus liet ik het GIFje voor wat het was.

Nu is het avond en denk ik nog steeds aan die blik van Obama. En hoezeer ik het bewonder dat hij zijn hoofd koel weet te houden, dat hij over vier jaar kan zeggen – als hij president af is – dat hij de bepalende momenten bewust heeft meegemaakt. Dat hij wist wanneer hij moest genieten.

Dit is natuurlijk van een hele andere orde, maar vanmorgen sprak ik een 19-jarig blogtalent. Zij gaat verschrikkelijke mooie stukken schrijven en kan binnenkort overal aan de bak, maar temperde mijn enthousiasme over alle stappen die ze zou kunnen nemen. ‘Ja hallo, ik wil ook nog even genieten nu ik jong ben’. Daar heeft ze helemaal gelijk in. Door die blogobsessie van mij is m’n studietijd naadloos en supersnel overgelopen in een baan bij The Next Web, en later NRC Media. Ik was zo gericht op het vinden van een groter publiek, dat ik niet bewust genoot van de schitterende tripjes met The Next Web en de spannende eerste jaren bij NRC.

Voordat ik als een oude man klink: wat ik bedoel te zeggen, is dat het fantastisch is dat Obama ons hier allemaal even herinnert aan hoe belangrijk het is soms even te bewust stil te staan bij wat we meemaken. Als hem dat met die monsterbaan van ‘m al lukt, dan kunnen wij dat al helemaal.

obama kijkt nog één keer naar het publiek

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

One thought on “De kunst van het achterom kijken, door Barack Obama”

Share your knowledge