Een eigen blog is nu belangrijker dan ooit

Amsterdam blogs by Hugh MacLeod

Een blog verbetert je leven. Echt waar. Ik kan daar duizenden woorden aan besteden, zo enthousiast ben ik over het medium. Maar laat ik het voor het gemak samenvatten in twee punten:

 • Via een blog ontmoet je gelijkgezinden. Sommige van hen kunnen je leven veranderen (baanaanbod, goede vriend);
 • Publiceren op een blog leidt tot meer creativiteit: een publiek werkt namelijk stimulerend.

Chris Brogan is een personal branding-expert. Een enorme gladjakker – alles wat hij doet, lijkt berekend -, maar hij is wel enorm goed in aandacht krijgen. Hij schreef onlangs een bericht waarin hij besprak hoe hij zijn online reputatie zou opbouwen als hij helemaal opnieuw moest beginnen. Een van de belangrijkste opmerkingen uit dat stuk: maak je blog het platform van al je online activiteiten. Zeker nu er zo veel verschillende netwerken zijn. Op basis van dat advies, schrijf ik dit bericht.

Waarom een sociaal netwerk niet goed genoeg is

Een kennis van mij maakt prachtige tekeningen en zet ze op fotosite Flickr. Een vriend van me wil filmmaker worden. Ik bekijk zijn werk vaak op Vimeo. Heel slim dat ze het op die plekken zetten – daar komen immers ook gelijkgezinden -, maar het zou nog nuttiger voor hen zijn als ze het op een persoonlijke blog zetten. En wel hierom:

 • In tegenstelling tot een profielpagina op een sociaal netwerk, kan je een blog een eigen gezicht geven. Het design, de opzet: alles kan je veranderen.
 • Er is bijna geen technische barrière. Elke bezoeker begrijpt wat ze op een blog moeten doen – of het nu je broertje, oma, docent of een potentiële klant is. Een videopagina op YouTube is misschien te abstract voor ze.
 • Bekende videoblogger Loren Feldman zei tijdens de Nederlandse blogconferentie BLOG08 het volgende: “The most important thing in your digital life is your personal blog. Not Facebook, not any of the stupid groups you belong to. Your blog is your little slice of heaven and nobody can fuck with you there. [..] So connect with your niche and put all your energy into it”.
 • Mensen reageren overal op het web: op Twitter, Facebook, Hyves en YouTube. Een blog is een goede plek om die al reacties te verzamelen (Lees hier hoe).

Overtuigd? In drie minuten heb je gratis op WordPress.com een eigen blog! Klik hier. Lees daarna verder om te zien welke content waar thuis hoort.

Tijd om je creaties over het web te verspreiden

Mijn zus Dorien Pfauth maakt documentaires. Tijdens haar laatste documentaire, in Nepal, schreef ze elke paar weken een blogpost over de ontwikkelingen. Daarin zette ze korte Vimeo-filmpjes en foto’s van haar Flickr-account. Zo creëerde ze een prachtig overzicht op haar blog en was ze ook aanwezig op andere sociale netwerken.

Breng content dus onder op de plekken die daarvoor bestemd zijn, en verzamel alles op je blog. Hier zijn enkele tips over wat waar thuis hoort.

Twitter

Weersta de verleiding om korte berichtjes op je blog te zetten. Publiceer alleen artikelen waarin je jouw unieke kennis deelt. Jouw lezers zitten niet te wachten op een berichtje dat je hebt geluncht met een vriend. Dat is microbloggen, dus bewaar dat voor microblogservice Twitter. Vervolgens kan je met een handig programmaatje die twitterberichten in de zijbalk van je blog inladen: Twitter Tools. Twitter is trouwens ook een goede plek om je beste berichten te promoten.

Delen van foto’s en video’s

Maak je vaak foto’s? Zet ze op Flickr. Als je ze daar goed vindbaar maakt, zie in de video hierboven hoe, dan kunnen ze daar een heel eigen leven gaan leiden. Als je een foto in een blogartikel wil zetten, surf je naar de fotopagina en klik je op ‘All Sizes‘. Daar is de code die je nodig hebt. Je kan ook een mooie diashow maken en die op je blog zeggen. Of automatisch je laatste foto’s tonen in de zijbalk met deze badge.

Video’s kan je kwijt op YouTube of Vimeo. De eerste is de internationale standaard, de tweede is een wat kunstzinniger alternatief. Gebruik Viper’s Video Quicktags om de video’s op je blog te publiceren.

De lijst is vrij lang…

Zet alles op je blog en voeg waarde toe

Verspreid je creaties over het web en verzamel ze daarna op je blog. Dan wordt het dé verzamelplaats van jouw (online) identiteit. Een plek waar je bezoekers kan laten zien wat jij doet, en waarom je de moeite waard bent. Simpelweg door daar je kennis, passie en creaties te delen.

Volgende week vertel ik in een nieuw artikel hoe je aandacht kan krijgen voor je blog. Eigenlijk is dat heel simpel: door waarde toe te voegen. More on that soon!

Fotocredit: Boris Veldhuijzen van Zanten. Cartoon: Hugh MacLeod

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

10 thoughts on “Een eigen blog is nu belangrijker dan ooit”

  1. Prachtige tool Steven. Ik gebruik Evernote voor films, muziek, musea enz, maar de verleiding is groot om een apart programma voor boeken te gebruiken. Heel cool, die virtuele boekenplank op je blog.

 1. Mooi artikel! Ook mijn leven is veel leuker geworden dankzij het bloggen. Het zou leuk zijn als we het fenomeen bloggen eens wat beter onder de aandacht konden brengen bij het grote publiek, want ik heb het idee dat het in Nederland niet echt van de grond wil komen.

 2. @Erst-Jan mooi artikel en handige tips. Dat is ook exact de reden waarom ik http://registerrecruiters.ning.com/ heb opgericht: het delen van tips/ervaringen/nieuwe dingen binnen (in mijn geval) recruitment.

  Tips op het gebied van blogging zijn bij mij ook erg welkom. Ik zal je dan ook toevoegen op Twitter om jouw updates te volgen.

  Heb je ook tips op het gebied van vindbaarheid van je blog/SEO. Ik ben erg benieuwd!

  1. Hey Marcel, goed om te horen zeg! De beste tip die ik je over SEO kan geven, is het gebruiken van het platform WordPress. Misschien kan je daar een blog beginnen waar je de belangrijkste lessen en ervaringen uit de Ning-groep samenvat? En als je dan toch bezig bent, is dit een hele goede WordPress SEO-gids: http://yoast.com/articles/wordpress-seo/

   En blader eens als je een uurtje over hebt in het archief van http://www.blogworkshop.nl. Daar staan veel tips. Succes!

Share your knowledge