Een wekelijkse column op je blog

Zojuist heb ik een nieuwe blog toegevoegd aan mijn lijstje van favoriete blogs: Monday Note. Twee hyperintelligente Fransmannen beschrijven elke maandag de nieuwste ontwikkelingen op media- en technologiegebied. Dat doen ze op evenwichtige en doorwrochte wijze en zonder de hyperige toon die andere blogs domineert. Lees bijvoorbeeld deze beschouwing over nieuwsaggregators als The Huffington Post of hoe ze onderzoeken over Digital Natives debunken. De heren refereren af en toe aan de Franse nieuwsmarkt (waar nieuwssites winstgevend zijn), dus dat pak je meteen ook mooi mee.

Monday Note
Monday Note

Het concept achter de blog spreekt me ook aan: elke maandag een update of twee.  De rest van de week kunnen ze nadenken over de stukken, de hype even aankijken en de bullshit eruit filteren om dan vervolgens op maandag boven de massa uit te stijgen met een goede beschouwing.

De afgelopen tijd heb ik met het format van muziekblogger Niels Aalberts geëxperimenteerd: elke dag bloggen naast een drukke baan bij NRC. Vaak komt dat erop neer dat ik ‘s avonds met halfdichte ogen nog een stukje tik. Het verschil tussen de blog van Aalberts en van mij is dat hij vaker korte nieuwtjes en video’s plaatst, terwijl ik mijn blog alleen voor beschouwingen gebruik. Zijn blog vormt één groot verhaal over het nieuwe uitgeven, terwijl ik meer willekeurige gedachten plaats. (correct me if I’m wrong Niels).

Belangrijker dan de postfrequentie is in ieder geval dat bezoekers weten wanneer je blogt. Of dat nu één keer per maand is, of elke dag. Met de laatste als ideaal natuurlijk, omdat je dan meer bezoek hebt.

Lees ook even de 24 reacties op mijn post over dagelijks bloggen voor overdenkingen van andere bloggers. Ik blijf nog even zoeken welk publiceerschema het beste bij me past.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Join the Conversation

3 Comments

  1. Laat ik je een kleine beetje correcten want je bent een klein beetje wrong, Ernst-Jan. Zoals ik in de blogpost waar je zelf naar verwijst uitleg plaats ik bewust op bepaalde (slechtgelezen) dagen slechts een filmpje, knipsel of kleine gedachtensprongetje. Een gemaksblogje dus, vaak in het weekend. Iedere vrijdag plaats ik een soort knipselkrant/verzameling kliekjes, dingen die ik nergens anders kwijt kan maar wel interessant vind. Blijven iedere week nog 4 dagen over waar ik langere verhalen, cases, columns, series en opiniërende blogs plaats, van mijzelf of anderen. Dat zijn wel degelijk ‘beschouwingen’ in mijn ogen. Verder heb je gelijk: vrijwel alle content focust op muziek, social media, marketing, management, internet, uitgeven en ondernemen (ongeveer in die volgorde). Maar blog je zoals ik iedere dag dan ontkom je er niet aan dat de onderwerpen langzaam maar zeker breder worden, meestal persoonlijker. Het verschuift. Anders blijft er niks te bloggen over :-)

  2. Origineel concept om van het slechts één keer per week bloggen het hele concept te maken. Merk zelf ook dat het lastig is om met grote regelmaat op mijn persoonlijk blog te schrijven. Schrijf op drie blogs/sites na mijn werk met een redelijke frequentie en dan is mijn eigen blog in de praktijk toch vaak een onderschoven kindje. Soms heb ik plots een idee voor een pakkend relaas, maar dan duurt het vaak nog een paar dagen voordat ik het ook daadwerkelijk opschrijf. Eigenlijk zonde, maar kom er vaak gewoon niet eerder aan toe.

  3. Ik vind deze ook geniaal: 52 weeks of UX. Elke week minimaal (niet maximaal) 1 post over User Experience. En dat in een bijzondere layout: http://52weeksofux.com Dit jaar gestart, ook klaar aan het einde van het jaar?

    Ook tof: 24 ways. Een jaarlijks terugkerende blog over webdesign die met een dagelijkse post gelijk loopt met de adventkalender voor kerst. Klinkt (en is) heel beperkt, deze industrie verandert immers elke maand. Maar ze pakken wel het moment, onder andere door alleen maar de meest vooraanstaande bloggers te laten schrijven. Doordat dit jaarlijks gebeurd creëren ze een “state of the web”. http://24ways.org/

Leave a comment

Share your knowledge