Heb je tienduizenden lezers? Begin een blog

Wat heb ik er aan dan? Zei Hugo Borst, net nadat ik hem aangemoedigd had om te bloggen. Voor de bekendheid hoeft hij het niet te doen. We deelden een signeertafel op het Rotterdamse Lezersfeest. Aan zijn kant staat een rij, aan die van mij blijft het rustig. ,,Ik vrees dat ik een thuiswedstrijd speel”, waarschuwde hij me van te voren. Na de eerste golf Borst-fans vertelt hij een verhaal, misschien wel ter geruststelling. ,,Toon Tellegen moest ooit signeren naast Annie MG Schmidt. Haar kant was afgezet met paars lint en er ontstond zo’n kronkelrij uit de Efteling. Terwijl Schmidt tientallen handtekeningen uitdeelde, kon Tellegen alleen maar toekijken. Zijn score? Nul.” Borst heeft ook vaak genoeg op eilandjes in bibliotheken gezeten, maar nu niet meer. Dus waarom zou hij nog bloggen? Voor het opbouwen van een lezerspubliek hoeft het niet meer.

Foto: Vincent Mentzel
Foto: Vincent Mentzel

Ronald Giphart komt bij ons tafeltje staan. ,,Bloggen? Ik hoorde laatst dat dat alweer verouderd is. Je moet facebooken.” Inderdaad, de bloghype ligt achter ons. Op literair vlak kende bloggen hoogtepunten als de Tirza-blog van Grunberg, de ontdekkingen van bloggend schrijftalent -zoals Walter van den Berg – en Bieslog. Maar de nieuwigheid is er nu wel van af. Toch geloof ik dat je er als gearriveerd schrijver nog steeds veel aan kan hebben. Of als gearriveerd advocaat, journalist, tuinman, modeontwerper of informatiespecialist in een bibliotheek, for that matter.

Voor mijn boek Sex, Blogs & Rock-‘n-Roll interviewde ik Edwin Mijnsbergen, toen nog – jawel – informatiespecialist in de bibliotheek van Middelburg. Hij begon op 11 november 2005 met bloggen om te inventariseren welke leuke en nuttige tools van pas kwamen bij zijn beroep. Hij heeft 2.500 terugkerende lezers en kan inmiddels leven van de indirecte voordelen van zijn blog. Maar Mijnsbergen heeft het nooit voor het geld of de bekendheid gedaan, vertelde hij. Het belangrijkste voordeel voor hem: reflectie. Door elke dag op te schrijven wat je ervaringen zijn, wat je geleerd hebt of wat je opgevallen is, moet je – bij gebrek aan een beter woord – hersenspinsels vertalen in een gestructureerde tekst. Je bouwt zo niet alleen een mooi archief op, je ontdekt ook nieuwe verbanden en verhaallijnen. Zelfs als je nul bezoekers hebt, kan bloggen dus nog nuttig zijn. En zelfs als je al tienduizenden lezers hebt, kan bloggen dus nog nuttig zijn.

Het is ook een nieuwe manier van schrijven. Een goed blogartikel is onaf. Daar moet je als lezer nog gaten in kunnen schieten. Je deelt een idee, een ingeving, en alle artikelen bij elkaar vormen het verhaal. Dat geeft vrijheid. Nergens kan je zo los, ongedwongen en verkennend tikken als in het schrijfscherm van je blog. Door de lage publicatiedrempel zie je overal verhalen in. En daar heeft zelfs een gevierd publicist als Borst wat aan.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

5 thoughts on “Heb je tienduizenden lezers? Begin een blog”

 1. Leuk dat je nog eens naar ‘mijn verhaal’ verwijst, Ernst-Jan. Vandaag realiseerde ik me dat ik nu vijf jaar bezig ben. Ook dan is er even tijd voor reflectie. Ik kan niet anders dan constateren dat het blog me veel moois heeft gebracht en toch keer op keer zorgt voor nieuwe wendingen…en inzichten. Ik blijf er stug mee doorgaan in ieder geval.

  Dank!

 2. Ha Ernst-Jan,

  Ik heb je gezien bij het Lezersfeest afgelopen zaterdag. Erg jammer dat er zo veel mensen weggingen én dat je – in mijn ogen – niet helemaal van wal kon steken over hoe bloggen al sinds halverwege jaren ’90 een begrip is op het internet. Gelukkig heb ik je boek wél gelezen en wist ik waar het over ging. Ook die vrouw die eigenlijk even aan kwam wandelen stond je goed te woord. Well done!

  Om nog eens terug te komen op je boek: je verhaal begon ietwat ongeloofwaardig (als in: nee, dat gebeurde niet!), maar gaandeweg word je toch meegezogen in dat droomavontuur dat je beleefd hebt en waarschijnlijk nog steeds beleeft. Ook de tips en achtergrondinformatie was erg nuttig. Het geeft een heel goed beeld van de ‘blogosphere’ waar je deel van uit maakt. Toevallig moest ik voor mijn opleiding een essay schrijven over Social Media en heb ik het afgebakend tot bloggen (ook een beetje naar aanleiding van je boek). Ik denk dat je niet alleen jouw verhaal hebt beschreven, maar ook een eerste ‘Hitchhikers guide to blogging’ hebt geschreven. Een leek (zoals ik) weet na het lezen van je boek opeens veel meer van bloggen. Great job.

  Maar goed: na bovenstaande blog gelezen te hebben, heb ik een vraag voor je. Je probeert hier Hugo Borst en Giphart ervan te overtuigen om ook te gaan bloggen. Mijn vraag is: zou je bloggen ook kunnen gebruiken om prozaïsch te zijn? Of nieuwe gedichten te posten? Zodat schrijvers (en dichters) ook nieuw lezerspubliek kan bereiken, zoals Zomer van Tien afgelopen zomer deed (http://zomervantien.blogspot.com)? Of is het handiger om juist om het schrijven heen te bloggen? Hoe een schrijver zich voorbereidt, of vast loopt en wat het met hem of haar kan doen? Een kijkje in zijn of haar leven wellicht, zoals Ernest van der Kwast (http://www.ernestvanderkwast.nl)? Ben benieuwd naar jouw visie hierop!

  Groet,
  M.S.

  1. Hi Miquel,

   Dank voor je reactie. Leuk dat je er was, afgelopen zaterdag. Ik ben benieuwd naar je essay, zou ik dat eens mogen lezen?
   Het grootste voordeel van bloggen is dat de drempel tot publiceren is weggevallen. Dus ja, dat geldt ook voor gedichten. De grootste uitdaging is vervolgens om ze gelezen te krijgen. Een goede manier lijkt me inderdaad erom heen schrijven. Buit het romantische imago van de hardwerkende, of zwervende, dichter uit. Dat doet Grunberg bijvoorbeeld mooi, met z’n wereldreizen: http://www.arnongrunberg.com/blog/ En ik zou voor een design zorgen dat zo mooi is dat mensen langer bereid zijn rond te kijken, en dus meer tijd nemen om je gedichten of schrijfsels te leren kennen.

   Heb je daar wat aan? Groet!

 3. Beste Ernst-Jan,

  Ik hebnet je boek dicht geslagen en vond het erg vermakelijk. Het leverde mij weer veel gedachtewater op om nieuwe dingen te bedenken. Ik heb namelijk ook een opmerkelijk jongensverhaal wat ik graag zou willen delen met geintresseerden. Misschien in de vorm van een boek met een blog als ondersteunend opstapje,
  Hierover later meer….

  Zou je willen kijken naar een Geenstijl-achtig sportblog waar een vriend van me heel druk mee is? http://www.linkeballen.nl
  Ben benieuwd wat jij als door de wol geverfde blogger ervan vindt!

  Gr Anton

  1. Dank Anton! En vertel, wat is jouw jongensverhaal? Ik ben wel benieuwd :-)

   Wat betreft Linkeballen. Mooie rubrieken, zoals linkquote, en goede woordspellingen: je ziet dat er met plezier aan de blog gewerkt wordt. Volgens mij is de basis gewoon goed, en kunnen ze op zoek naar slimme partnerschappen. Kunnen ze een rubriek bij een grote blog, of tijdschrift bijhouden?
   En ik zou die advertenties weghalen. Hoeveel kan dat nou mogelijk opleveren? Paar tientjes? Ik zou zoeken naar slimme partnerschappen met adverteerders. Sportzaken, sportabonnementen, zonder tussenkomst van zo’n affiliatebureau. Want die advertenties nu lijken vrij armoedig en zijn zeer prominent aanwezig.

   Groet!

Share your knowledge