Is bloggen passé? Niet voor de digitale vrijbuiter

Mijn nieuwe boek Gij zult bloggen (tijdens de boekenweek gratis) kwam deze week uit. ,,Je houdt het bloggen levende…, maar is het nog levende, eigenlijk? What’s next?”, reageerde iemand op Facebook. Die vraag krijg ik wel vaker. Tijd om er eens artikel aan te wijden.

In de jaren negentig publiceerden alleen nerds en zij die nerds konden betalen op het web. Als de begrippen html en ftp je niets zeiden in die tijd, was het web een onneembaar fort.

Dat veranderde met de komst van blogs. Dankzij de uitvinding van Blogger lag de wereld aan ieders voeten. Iedereen kon zijn eigen publicatie beginnen.

De bepalende principes achter bloggen – zelf publiceren, het volgen van vrienden en op elkaars berichten reageren – werden vervolgens gestructureerd en groot gemaakt door bedrijven als Twitter en Facebook. Het gebabbel verschoof van de blogs naar de sociale netwerken. De bloghype was in 2006 wel voorbij (toevallig het jaar dat ik begon met bloggen).

Meer structuur, en gemakkelijker. Daar draait het om op het sociale web.

Neem het publiceren van plaatjes. In de jaren negentig moest je die met een ftp-client uploaden, begin deze eeuw zette je ze op een blog, Tumblr maakte in 2007 het herpubliceren van andermans plaatjes overzichtelijker met het ‘rebloggen’ en nu is daar Pinterest, wat het delen van plaatjes nog verder heeft gestructureerd met de ‘boards’, de prikborden. Het rebloggen is uiteraard overgenomen en heet nu ‘repinnen’. Pinterest heeft inmiddels meer dan tien miljoen bezoekers per maand.

Op zo’n service is het ook makkelijker om op elkaar te reageren – een like is sneller gedeeld dan een blogreactie – waardoor je ook meer feedback op je creaties krijgt. En dat is lekker.

Dat betekent niet dat blogs hun bestaansrecht verloren hebben. Integendeel. Want hoe meer structuur een webservice aanbrengt, des te minder vrijheid de gebruiker heeft. Wie op Facebook teksten publiceert, onderwerpt zichzelf aan het design dat Zuckerberg ooit bedacht heeft. Bovendien is Facebook eigenaar van elke tekst die je daar neerpent. Maar op een blog kan je doen waar je zin in hebt. ,,It’s your little slice of digital heaven.”

De internetgebruiker die vrijheid belangrijk vindt, maakt ook de spannendste creaties. Het is iemand die zich niet neerlegt bij de regeltjes van Facebook en Twitter. Het is iemand die haar eigen wereld wil creëren. Die wil vernieuwen, experimenteren, niet gehinderd door 140 tekens of een repin.

Zoals de Amerikaanse kunstbloggers van HyperAllergic, of de twintiger Cynthia Schultz, die op misslipgloss.nl haar eigen beauty-imperium bouwde. Of de Amsterdamse stedenbloggers van Popupcity. De Verpleegpoëet. TZUM. Rond1900.nl. Jan Postma. You name it. Zij zijn de digitale vrijbuiters, de ondernemende creatievelingen die ons dagelijks proberen te verrassen.

Dus nee: bloggen is niet passé. Het heeft alleen een andere functie gekregen. De blogosphere is niet meer spannend om de nieuwigheid, maar om de fascinerende, prachtige, vieze, wereldschokkende en belangrijke creaties die er elke dag opduiken.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

11 thoughts on “Is bloggen passé? Niet voor de digitale vrijbuiter”

 1. Mee eens. Pinterest en Facebook hebben naar mijn idee een hele andere functie dan blogs. Waar een blogger echte expertise kan laten zien, geeft Pinterest en Facebook je de mogelijkheid om de kennis verder te verspreiden over internet. 

 2. Vroeger moest je een blog hebben om je verhaal te vertellen en vervolgens je best gaan doen om mensen naar je toe te halen. Nu kun je verhalen kwijt op de plek waar al mensen zijn, of dat nu Twitter, Facebook of Google+ is. Daarmee heb je ook sneller een conversatie, wat voor mij belangrijk is. Ik heb er geen onderbouwing bij, maar heb het gevoel dat vrijwel iedere blogger minder is gaan posten sinds Twitter en Facebook. Geldt ook voor mij. De andere plekken hebben de rol van uitlaatklep overgenomen. Natuurlijk blijft een blog dan mooi voor de diepgang en de archivering. Maar ook al is dat zo, blijft het e-book van Ernst-Jan waardevol, want het vertelt eigenlijk het verhaal van persoonlijk publiceren en dat gaat overal op.

   1. Ik zei op Twitter dat klassiek bloggen over zijn hoogtepunt heen is, daar schaar ik inderdaad Pinterest en foto’s retumblen niet onder. Maar verhalen vertellen is groter dan ooit. Absoluut.
    In jouw artikel heb je het over een tweede plek achter Facebook. Is voor jou Facebook ook een blogplatform? In die definitie is YouTube een videoblogplatform en dan heb je natuurlijk helemaal gelijk ;-)

    1. check eens de cijfers. blogger is na facebook meest bezochte site. wordpress en tumblr staan ook in top 5. en dat is nog ZONDER wordpress.org installs! mega groot dus. blogs vormen het grootste deel van sociale media.

  1. Die conversatievoordelen van Google+ en Twitter pluk ik nog steeds mee door m’n blogjes daar aan te kondigen. Ik heb dat niet in het artikel hierboven gezet, maar geloof zeer in the best of both worlds: op bloggen de diepgang, en via Twitter e.d. de interactie en de promotie.

  1. Je kan ‘m ook via de iBookstore downloaden: http://itunes.apple.com/nl/book/gij-zult-bloggen!/id510947483?mt=11 Of deze plugin gebruiken voor Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/epubreader/

 3. Bedankt voor de vermelding Ernst-Jan. Ik dacht al, wat doet die piek daar in m’n statistieken toch ineens. Blijft verslavend, maar wat je zegt, het gaat om de inhoud, om de creatie, of je nou voor 2 of 13000 mensen schrijft. Ik moet m nog lezen, je e-book.  Ik zal je niet ook nog eens vervelen met de vraag hoe ik ‘t op m’n old school pc-scherm krijg. Moet wel lukken, uiteindelijk ;)

Share your knowledge