Je kan boekhandels niet redden met alleen een tweet

Een boekhandel in Portland, VS, had het na zeventienjaar trouwe dienst door de crisis zwaar. Eigenares Roberta Dyer vertelde aan haar zoon dat de boel waarschijnlijk snel failliet ging. Dat mag niet gebeuren, vond Aaron Durand, en hij schreef een hartverwamende blogpost waarin hij hardop dacht hoe met 1000 dollar krediet klanten naar zijn moeders winkel zou kunnen krijgen. Twitter maakte een mooi reclamefilmpje over wat er toen gebeurde:

Zojuist werd ik gebeld door De Nieuwe Revu over sociale media experts. ‘Tijd dat daar eens een scherp artikel over verschijnt’, aldus de journalist. Eens. Want bovenstaand filmpje kan en masse misbruikt worden door het leger elkaar-volgende-sociale-media-experts dat Twitter ‘rijk’ is: ,,Ziet u nu wel, meneer de boekenverkoper?! Door Twitter overleeft u!”

Zo werkt het natuurlijk niet.

Die Aaron Durand schreef in een opwelling een mooi stukje. Hij durfde de liefde voor zijn moeders winkel te tonen op een heerlijk amateuristische manier – ‘als ik dan weer een keer in Portland ben, krijg je een burrito van me’. Natuurlijk retweet je dat, het is een ontroerend verhaal. En natuurlijk klik je dan Amazon weg, klap je een paraplu uit, en wandel je naar de boekhandel.

Maar dat betekent niet dat je het nu als model voor elke boekhandel kan gebruiken.

Twitter, blogs en het prachtige samenspel daartussen werken alleen als iemand gek is van zijn werk, hobby of moeders boekwinkel (en niet van tweetreach en de achthonderd tabjes binnen Google Analytics). Sociale media zijn niets meer dan een roeptoeter voor goede verhalen. En niet voor platte verkoopplaatjes.

(Het hele boekhandelverhaal is door Amerikaans ondernemersblad Inc mooi opgeschreven)

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

4 thoughts on “Je kan boekhandels niet redden met alleen een tweet”

  1. Hey EJ! Dat filmpje is zeker hartverwarmend, maar ook een mooi stukje propaganda :)
    Als ik die mevrouw was dan zou ik inderdaad nog eens goed over mijn business model nadenken en kijken of dat niet op een andere manier kan. Iets met ‘Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man to fish; and you have fed him for a lifetime’ :)

Share your knowledge