Speel cafégeluiden af om je beter te concentreren: het kan met Coffitivity

Vraag me niet waarom, maar ik werk nergens zo geconcentreerd als in een café. Of weet je, vraag het me maar wel, want ik vermoed waar het door komt. Ik kan geen kant op, zit genageld aan m’n tafeltje. Zelfs een tocht naar de wc kan het verlies van je laptop betekenen. Thuis kan ik altijd nog de afwasmachine uitruimen of schoenen poetsen, in het café moet ik schrijven. Daarnaast is er de sociale druk van andere bezoekers; ik zit er in m’n eentje om te werken, dus doe dat dan ook. Nodeloos rondklikken op facebook.com is opeens genant. Daarnaast voelt het romantisch, lekker schrijven in het café. Dat deden de Groten der Aarde vast ook, in koffiehuizen. Meneer Beckett staat vast op het punt een notitieblokje te pakken, even wachten tot die fotograaf klaar is:

Meneer Beckett op café, zonder schrijfwaren, overigens.

Maar soms kan ik niet in het café schrijven. Omdat de koffierekening gedurende de maand te hoog is opgelopen, of omdat ik in een kantoor zit. Voor die momenten is er Coffitivity, een website waar je de geluiden van een café kan afspelen. De motivatie van de makers berust op wetenschappelijk onderzoek, schrijven ze:

Research shows it’s pretty hard to be creative in a quiet space.

And a loud workplace can be frustrating and distracting.

But, the mix of calm and commotion in an environment like a coffee house is proven to be just what you need to get those creative juices flowing.

Koptelefoon op, cafégeluiden aan, schrijfprogramma IA Writer open en tikken maar!

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

One thought on “Speel cafégeluiden af om je beter te concentreren: het kan met Coffitivity”

  1. Bedankt voor het delen van beide linkjes! Cafégeluiden lijken me beter dan daadwerkelijk in een café zitten. Doe het wel eens, maar merk dat het bestuderen van de mensen die er zitten en het horen van de gesprekken die gevoerd worden mijn aandacht van het schrijven afleidt.

Share your knowledge