Met Raymond Spanjar wordt een serverpark heel spannend

In 2008 ontmoette ik op de enige bowlingbaan van Amsterdam de baas van Hyves. Een keer per jaar komt de internetscene daar samen om een balletje te werpen. We maakten een gemoedelijk praatje, en ik merkte niks bijzonders aan hem. Onlangs las ik zijn boek Van 3 naar 10.000.000 vrienden. Die bewuste avond, toen hij volkomen ontspannen aan zijn glas nipte, was Raymond Spanjar verwikkeld in keiharde onderhandelingen met MTV over een mogelijke overname. Hij kwam net uit de onderhandelkamer, en zou later die nacht weer doorwerken. What a guy.

Spanjar gaat binnenkort op wereldreis. Verdiende rust, na zijn Hyves-avontuur. Maar eerst moet hij nog even zijn boek promoten. Hij zit bij de uitgeverij die marketing het beste begrijpt, met als gevolg dat Spanjar me al weken lachend aankijkt vanaf abri’s.

Voor die papieren aanprijzing ben ik niet gevoelig. Maar voor een paar aanbevelingen van Hele Slimme Mensen wel. Als Amazon CTO Werner Vogels (Hollands trots in de techwereld), The Next Web-held Patrick de Laive en het start-uptalent van deze generatie Robert Gaal iemands boek aanraden, ren ik naar de boekhandel.

Ik heb het boek in twee treinreizen uitgelezen. Spanjar schrijft zoals niemand anders schrijft. In spreektaal, met de ene na de andere metafoor die snelheid moet verbeelden, hier en daar sarcastisch en vol zelfspot. En die schrijfstijl werkt. Ik heb ervan genoten. Het is een regelrecht cowboy-avontuur, met af en toe bloedstollende momenten. Een server klinkt misschien saai, maar als het succes van een sociaal netwerk ervan afhangt, vormt zo’n serverpark een prachtige basis voor een thriller.

Beeld: nrc.next / Jan van Doornspeek

Vandaag stond de cartoon die je hiernaast ziet in nrc.next.

Deze verwoordt het gevoel dat nu rond Hyves hangt. Het is nog steeds het grootste netwerk in Nederland, maar de voorhoede die van Hyves ooit een succes maakte, zit inmiddels op Facebook. ‘Dat doet pijn’, schrijft Spanjar.

Maakt dat het boek van Spanjar een boek van een verliezer?

Absoluut niet. De man die eerst een bescheiden fortuin vergaarde met de verkoop van beleggingssite IEX is nu multimiljonair geworden met de hype van vorig deccenium: sociale netwerken. En dat is ongelooflijk knap.

Het maakt Spanjar geen Zuckerberg – de man achter Facebook die een virtuele sociale laag over de hele wereld wil leggen -, maar het maakt hem wel een van ’s lands succesvolste internetondernemers. Die het ook nog eens enorm naar zijn zin gehad heeft en het Nederlandse medialandschap voorgoed veranderde.

Wie doet dat hem na?