Aanbevolen boeken - Non-fictie

Deze boeken hebben mijn werk enorm beïnvloed. Omdat er goede tips instonden, of omdat het boek op zichzelf zo’n prestatie is, dat ik er harder van ga werken.

Genres:

Echt zien

Door dit essay uit 2011 leerde ik dat de wereld niet valt onder te delen in verhalen, dat cliché’s er zijn om ontkracht te worden. Het verdovende van de mediacultuur moet ruw door de literatuur doorbroken worden. Boeken moeten ons blikveld weer verruimen.

Bekijk en bestel dit boek

Ill Fares The Land

Historicus Tony Judt schreef op zijn sterfbed hoe grootkapitalisme het naoorlogse sociale vangnet heeft vernietigd. Het gevolg is inkomensongelijkheid, en daarmee dezelfde sociale instabiliteit die ooit tot wereldoorlogen leidde.

Bekijk en bestel dit boek

Indignez Vous!

Pamflet uit 2011 van Franse verzetsheld die de jeugd oproept om zich tegen het grootkapitaal te keren. Alles wat er na de Tweede Wereldoorlog door zijn generatie is opgebouwd, is volgens hem weer afgebroken. Ontroerend, krachtig en heel urgent manifest.

Bekijk en bestel dit boek

Nieuw Amsterdam

Toen ik in november 2017 van Amsterdam naar Brooklyn verhuisde, raadde een Amerikaan me aan om dit boek over de oorsprong van New York te lezen. En jawel, ik ben ontzettend blij dat ik dat gedaan heb. Vanaf nu kan ik op elk diner mijn tafelgenoten verrassen met Nederlandse wetenswaardigheden over de VS. Wist je dat zowel ‘cookie’ als ‘coleslaw’ Hollandse verbasteringen zijn? Shorto laat ook het Nederlandse aandeel in de Amerikaanse melting pot zien. Door dit prachtige en toegankelijke boek is de historie van New York (en ‘onze’ bijdrage daaraan) veel meer voor me gaan leven. Ben je in New York? Laat het weten. Gaan we samen Peter Stuyvesants graf bekijken.

Bekijk en bestel dit boek