Aanbevolen boeken - Ondernemen

Deze boeken hebben mijn werk enorm beïnvloed. Omdat er goede tips instonden, of omdat het boek op zichzelf zo’n prestatie is, dat ik er harder van ga werken.

Genres:

Anything You Want: 40 Lessons for a New Kind of Entrepreneur

Derek Sivers richtte in de jaren negentig CDBaby op, omdat hij als indie muzikant een manier zocht om zijn muziek te distribueren. Dit was pré-iTunes, mind you. Eerst bouwde hij alleen voor zichzelf een oplossing, maar al snel vroegen vrienden of ze er ook gebruik van mochten maken. Het groeide uit tot een miljoenenbedrijf. In dit vlotte boek vat Sivers zijn beste ondernemerslessen samen. M’n favoriet gaat over delegeren. Toen Sivers besloot te delegeren, legde hij bij elke vraag van een werknemer het bedrijf plat. Vervolgens lichtte hij aan ál zijn werknemers de motivatie voor zijn antwoord toe. Na een paar maanden functioneerde het bedrijf zelfstandig.

Bekijk en bestel dit boek

Elon Musk: How the Billionaire CEO of SpaceX and Tesla is Shaping our Future

Elon Musk probeert de aarde aan een elektrische auto en grootschalige adoptie van zonne-energie te krijgen. Daarnaast probeert hij met zijn andere bedrijf SpaceX een backup van de mensheid op Mars faciliteren. In deze biografie – waar Musk aan meewerkte – krijgt de lezer het beeld van een martelaar. Een man die zijn huwelijken ziet mislukken, kinderen amper ziet en loyale werknemers na tientallen jaren trouwe dienst bruut ontslaat. Maar dat is allemaal gerechtvaardigd, want hey, Musk probeert de wereld te redden. Zijn doorzettingsvermogen en stressbestendigheid lijken trouwens buitenaards.

Bekijk en bestel dit boek

Everything is Negotiable

Ik heb geen enkel praktisch boek zo vaak aangeraden als Everything is Negotiable – How to Get the Best Deal Every Time. Dat komt omdat Gavin Kennedy zeer verhelderend uitlegt hoe je over onderhandelen moet nadenken om er succesvol in te zijn. Om je een idee te geven: Kennedy vertelt bijvoorbeeld dat je een onderhandeling níét als een wedstrijd moet zien, maar als een proces waarbij je allebei tevreden uitkomt. Andere belangrijke lessen:

  • Ga nooit naar beneden zonder er iets voor terug te vragen
  • Vraag altijd om specificaties
  • Denk altijd in de voordelen van de ander

Het boek is nadrukkelijk voor verkopers geschreven, maar relevant voor iedereen die opeens moet onderhandelen en daar beter in wil worden. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit één van de nuttigste zakenboeken is dat ik ooit heb gelezen.

Bekijk en bestel dit boek

Setting the Table

Danny Meyer is een van de beroemdste restaurateurs in de Verenigde Staten. In Nederland kent vrijwel niemand hem, maar ik vond twee aanknopingspunten. De beursgang van zijn hamburgerketen Shake Shack en zijn queeste om fooien af te schaffen haalden onlangs allebei de Nederlandse kranten. Die zaken speelden nog niet toen Meyer dit boek schreef, het komt uit 2006. Shake Shack had één vestiging. Meyer beschrijft hoe hij zijn eerste restaurants – Union Square Cafe en Gramercy Tavern – begon, en de restaurantromantiek spat er van af. Maar de reden dat ik dit boek aanbeveel, is om Meyers speerpunt: gastvrijheid. In elk restaurant moet het voelen alsof je bij vrienden eet. Hij gebruikt zowel minutieuze managementstrategieën als technologie om dat voor elkaar te krijgen. Dit is waardevol om te lezen voor iedereen die met klanten of een publiek omgaat, of als ondernemer wil leren hoe je hoge standaarden in een snelgroeiend bedrijf handhaaft (en hoger blijft leggen).  (more…)

Bekijk en bestel dit boek

The Elon Musk Blog Series: Wait But Why

Tim Urban van het zeer populaire blog Wait But Why is fan van Elon Musk. En Musk van hem. Daarom nodigde de Tesla en SpaceX-baas Urban uit om hem te interviewen. Urban werkte de gesprekken in blogposts van tienduizenden woorden uit. Het laatste hoofdstuk is mijn favoriet, en gaat over de denkwijze van Musk. In plaats van in de val van ‘common wisdom’ te trappen, probeert Musk elk dilemma en elke uitdaging tot ‘het eerste principe’ terug te brengen. Zeer leerzaam, ook als je geen raketten naar Mars wilt sturen.

Bekijk en bestel dit boek

The Everything Store

Hét boek over de ontstaansgeschiedenis van Amazon. Ik had geen idee dat de historie van deze gigant zo chaotisch en agressief verlopen is. Het laat bovendien goed zien hoe Amazon de prijs altijd naar beneden krijgt en de service verhoogt (en hoe keihard het er op de werkvloer aan toegaat). Grootste les: er zijn hyperambitieuze bedrijven out there, en zo gaan ze te werk.

Bekijk en bestel dit boek