Aanbevolen zelfhulpboeken

De favoriete zelfhulpboeken van Ernst-Jan Pfauth

Omdat ik voor het Dankboek tientallen zelfhulpboeken en -studies las, krijg ik vaak de vraag van welke werken ik het meeste heb geleerd. Bij dezen mijn persoonlijke favorieten, op alfabetische volgorde.

Altruïsme

Ik ben zeer onder de indruk van het vuistdikke levenswerk van wetenschapper én boeddhist Matthieu Ricard: Altruïsme. De kracht van compassie (2016). Hij schrijft in dit dikke boek over onder andere innerlijke vrede, compassie en mediteren en staaft zijn overtuigingen met wetenschappelijk onderzoek. Elke paar weken blader ik hier nog eens doorheen.

Bekijk en bestel dit boek

Anything You Want: 40 Lessons for a New Kind of Entrepreneur

Derek Sivers richtte in de jaren negentig CDBaby op, omdat hij als indie muzikant een manier zocht om zijn muziek te distribueren. Dit was pré-iTunes, mind you. Eerst bouwde hij alleen voor zichzelf een oplossing, maar al snel vroegen vrienden of ze er ook gebruik van mochten maken. Het groeide uit tot een miljoenenbedrijf. In dit vlotte boek vat Sivers zijn beste ondernemerslessen samen. M’n favoriet gaat over delegeren. Toen Sivers besloot te delegeren, legde hij bij elke vraag van een werknemer het bedrijf plat. Vervolgens lichtte hij aan ál zijn werknemers de motivatie voor zijn antwoord toe. Na een paar maanden functioneerde het bedrijf zelfstandig.

Bekijk en bestel dit boek

Big Magic: Creative Living Beyond Fear

Enthousiasmerend pleidooi voor pretentieloze creativiteit, van de schrijver van Eat, Pray, Love. Gilbert haalt enkele creatieve mythes onderuit, zoals ‘volg je passie’. Dat is een benauwend concept, vindt ze, want hoe kom je er in hemelsnaam achter wat je passie is? Volg liever je nieuwsgierigheid. Dat is laagdrempeliger en word je waarschijnlijk gelukkiger van. Met zulke adviezen is het hele boek gevuld. De af en toe wat kitschspiritualiteit wat mij betreft negeren.

Bekijk en bestel dit boek

De moed van imperfectie

Wie zichzelf continu met anderen vergelijkt, wordt nooit gelukkig. Dat wist je misschien al, toch maak je je er vast schuldig aan. Soms hebben we een zelfhulpboek als De moed van imperfectie nodig om het weer te beseffen.
Om die reden probeer ik dit geruststellende en wijze boek van onderzoeker Brené Brown over geluk, compassie en dankbaarheid elk jaar ter herinnering even te lezen.

Bekijk en bestel dit boek

Deep Work

Volgens computerwetenschapper Newport bestaan er twee types werk: diep werk, en logistiek werk. Diep werk vereist al je mentale vaardigheden en voegt waarde toe. Logistiek werk zou volledig in dienst van het diepe werk moeten staan. Maar voor steeds meer werknemers is logistiek werk ál het werk geworden. Het enige wat ze doen is mailen en vergaderen. Daardoor komen ze nooit meer toe aan werk dat écht waarde toevoegt. Na het maken van deze analyse vertelt Newport hoe we weer aan diep werk toe kunnen komen. Must-read!

Bekijk en bestel dit boek

Everything is Negotiable

Ik heb geen enkel praktisch boek zo vaak aangeraden als Everything is Negotiable – How to Get the Best Deal Every Time. Dat komt omdat Gavin Kennedy zeer verhelderend uitlegt hoe je over onderhandelen moet nadenken om er succesvol in te zijn. Om je een idee te geven: Kennedy vertelt bijvoorbeeld dat je een onderhandeling níét als een wedstrijd moet zien, maar als een proces waarbij je allebei tevreden uitkomt. Andere belangrijke lessen:

  • Ga nooit naar beneden zonder er iets voor terug te vragen
  • Vraag altijd om specificaties
  • Denk altijd in de voordelen van de ander

Het boek is nadrukkelijk voor verkopers geschreven, maar relevant voor iedereen die opeens moet onderhandelen en daar beter in wil worden. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit één van de nuttigste zakenboeken is dat ik ooit heb gelezen.

Bekijk en bestel dit boek

Flow

In de jaren zeventig vroeg onderzoeker Mihály Csíkszentmihályi aan duizenden mensen over de hele wereld waar ze gelukkig van werden. Hoewel de geïnterviewden van allerlei verschillende activiteiten gelukkig werden, beschreven ze de ervaring hetzelfde: als een ‘flow’. Dat is een mentale staat waarin we ons helemaal in een activiteit verliezen en waar we heel gelukkig van worden. In dit boek uit 1990 beschrijft Csíkszentmihályi hoe je je leven zo kunt inrichten dat je zo vaak mogelijk in een flow komt. Het is zeer leesbaar, maar soms wat gedateerd, bijvoorbeeld als de auteur het over de ‘huishoudelijke rol’ van vrouwen heeft.

Bekijk en bestel dit boek

Mindset

Carol Dweck doet al decennia onderzoek naar wat de gevolgen zijn van hoe mensen over hun eigen intelligentie denken. Ze onderscheidt twee typen ‘mindset’. Als mensen een ‘fixed mindset’ hebben, geloven ze dat intelligentie is aangeboren en dat je niet slimmer kunt worden. Mensen met een ‘growth mindset’ geloven dat je door oefening slimmer kunt worden. Uit Dwecks onderzoeken blijkt dat het leerproces van mensen met een growth mindset effectiever én prettiger is dan dat van mensen met een fixed mindset.

Je kunt je werk, hobby of project dan ook het beste als oefening zien en niet als een weg naar succes. Stel dat je een roman wilt schrijven: als je het schrijven als oefening ziet, en niet als manier om succesvol auteur te worden, dan is de kans groter dat je een steeds betere schrijver wordt en haal je uit het schrijven zélf ook al plezier.

Dit boek is een uitstekend startpunt om jezelf te trainen in een ‘growth mindset’.

Bekijk en bestel dit boek

Nooit meer te druk

Handboek voor slachtoffers van de prestatiemaatschappij. Eigenlijk klopt de titel van de vertaling niet. Want Crabbe wil dat we het uberhaupt niet meer druk hebben (in plaats van niet meer ‘te’ druk). Wie druk is, maakt geen goede keuzes, aldus Crabbe. Dit boek begint met praktische adviezen om het minder druk te krijgen – ‘doe alsof je onhandig bent’ – maar wordt al vrij snel existentieel. Want wil je eigenlijk met al die vrijgekomen uren gaan doen? ‘Wat is je levensdoel?’. Zijn adviezen zijn vooral gebaseerd op onderzoek, en dat maakt het waardevol.

Bekijk en bestel dit boek

Piek

Wetenschapper Anders Ericsson volgde musici van verschillende niveaus – van muziekdocent tot orkestsolist – en analyseerde hoe en hoeveel zij oefenden. Uit zijn werk blijkt dat uitzonderlijke prestaties nooit ontstaan zonder intensieve oefening. Volgens Ericsson is de effectiefste leermethode het visualiseren van de volgende oefening die je moet doen om beter te kunnen worden. Die moet je vervolgens bedachtzaam en systematisch uitvoeren. Op een gegeven moment bedenk je oefeningen die niemand anders bedacht heeft en bereikt je werk een excellent niveau. Maar dat excellente niveau is niet het hoofddoel (prestatiemaatschappij-alarm!). Het gaat erom dat we volgens Ericsson meer plezier beleven als we begrijpen hoe we beter kunnen worden in wat we doen.

Bekijk en bestel dit boek

Standvastig

De Deense psycholoog Svend Brinkmann schreef een krachtig boek tegen ‘het ontwikkelimperatief’: Standvastig. Hij laat zien hoe we tot narcisme worden aangespoord en pleit voor compassie. Mooi tegeltje: kijk niet naar binnen, want je ego is slechts een reactie op de buitenwereld.

Bekijk en bestel dit boek

The Checklist Manifesto: How to Get Things Right

Uit onderzoeken in bijvoorbeeld operatiekamers, keukens van sterrenrestaurants en cockpits blijkt: door checklists presteren mensen beter. Een checklist is een cognitief net en beschermt ons tegen het maken van fouten. Helaas, schrijft chirurg Gawande, kijken veel professionals neer op checklists. Terwijl ze levens kunnen redden. Vandaar dit zeer prettig leesbare manifest.

Bekijk en bestel dit boek

The Four Hour Work Week

Tim Ferriss beschrijft in dit enigszins kitsche boek hoe hij met zo min mogelijk moeite zijn droomleven kan leiden.

Ik las dit boek in 2008 in één ruk uit op een vlucht van San Francisco naar Amsterdam en het heeft mijn manier van werken enorm veranderd. Zo ben ik twee keer per dag (ipv constant) mijn mail gaan checken.

Zoveel klusjes lijken belangrijk, maar zijn het niet.

Bekijk en bestel dit boek

The Quick & Easy Way to Effective Speaking

Als ik vroeger een presentatie moest geven, begonnen mijn handen enorm te trillen. Toen tipte iemand mij dit boek uit de jaren dertig van de vorige eeuw, van een van de eerste Amerikaanse zelfhulpgoeroe’s. Ik las het twee keer, oefende me suf, en nu lukt het me soms om mensen mee te nemen in een speech. Heel praktisch en geruststellend boekje.

Bekijk en bestel dit boek

The Road to Character

Je hebt twee type deugden volgens David Brooks: cv-deugden en necrologie-deudgen. De eerste doen het goed in de markt – zoals goed kunnen presenteren – , de tweede is wat je vrienden en familie waarderen – zoals bescheidenheid of empathie. Helaas leven we in een maatschappij waarin we alleen gestimuleerd worden aan onze cv-deugden te werken. Dit boek is een – enigszins zwaar op de hand, maar belangrijk – tegengeluid.

Bekijk en bestel dit boek

Vrede kun je leren

,

Het pamflettistische Vrede kun je leren (2017) van David Van Reybrouck en Thomas d’Ansembourg is een van de urgentste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Ze stellen dat de aangeleerde competitiedrift ervoor kan zorgen dat we onze kinderen niet meer leren samenwerken en conflicten oplossen. Van Reybrouck en D’Ansembourg zien persoonlijke vrede als een voorwaarde voor een vreedzame samenleving. Ze pleiten er daarom voor dat we onszelf en onze kinderen leren meer compassie te hebben. Daarom beschrijven ze hoe we onszelf kunnen trainen in compassie. Bijvoorbeeld door ons te verdiepen in geweldloze communicatie, zodat we beter leren luisteren naar wat anderen echt bedoelen en willen. Of door te mediteren. Dat maakt ons empathischer en milder.

Bekijk en bestel dit boek

Your Money and Your Brain: How the New Science of Neuroeconomics Can Help Make You Rich

Er bestaan helaas heel veel bullshit-boeken over ‘personal finance’. Financiële goeroe’s komen óf met anekdotisch advies (overgoten met een saus van positief denken) óf ze bevelen stiekem financiële programma’s aan waar ze zelf bij gebaat zijn. Lees liever dit handboek van Jason Zweig, wat volledig op neurologisch onderzoek en harde data gebaseerd is, als je wilt leren sparen en investeren.

Bekijk en bestel dit boek

Op deze site staan links naar Bol en Amazon. Als je daar iets aanschaft, ontvang ik een commissie, waar ik vervolgens de hosting van bekostig.