Bij supermarkt Bilder & De Clercq koop je alleen ingrediënten die je écht nodig hebt

Nederlanders verspillen gemiddeld zo’n 74 kilogram eetbaar voedsel per jaar. Ik vrees dat ik me daar ook schuldig aan maak. Ik kook eens een avondje, doe inkopen en gooi twee dagen later de resten weg. Daarom ben ik heel blij dat schuin tegenover mijn huis een bijzonder soort supermarkt is geopend. Bij Bilder & De Clercq koop je alleen wat je nodig hebt. Je kiest één van de veertien recepten, laadt de voorverpakte ingrediënten in je mandje en kookt thuis alles op. Gisteren kocht ik er voor het eerst een maaltijd. De goedkoopste, uiteraard. Dat is altijd de beste test.

En dus pakte ik voorzichtig twee takjes thijm en één blad laurier voor mijn ‘knolselderij en linzen met hazelnoot en munt‘. Een smaakvol en bijzonder gerecht, dat halverwege de maaltijd een beetje begint te vervelen (ik had het liever als bijgerecht gehad – maar misschien wreekt de carnivoor in mij zich). Het notenbrood en de croissant die ik kocht waren allebei van fantastische kwaliteit. Net als de chips, en de rozemarijnworst van Brandt & Levie.

Foto: Bilder & De Clercq
Foto: Bilder & De Clercq

Dit vegetarische hoofdgerecht voor twee personen kost 6 euro. Als je in de Albert Heijn boodschappen doet, kan je daar bijna niet tegenop koken. Niet-vegetarische gerechten kosten bij Bilder & De Clercq rond de 7 euro per persoon. Dan zit je ongeveer op het prijsniveau van een traiteur. Met als verschil dat je het nu vers in je eigen keuken klaarmaakt en de rust van dat ritueel is me veel waard. Wat me vaak van koken weerhoudt is een gebrek aan inspiratie, en precies dat lost Bilder & De Clercq op. Het enige wat er mis kan gaan, is dat de seizoensgebonden recepten niet vaak genoeg wisselen.

Bovendien is het een feest om in de winkel te lopen. Alle details kloppen. Van de espressokopjes (Piet Hein Eek) tot de strakke hipstervormgeving en het vriendelijke personeel, van wie de volledige naam op het kassabonnetje staat. Je voelt de liefde voor het vak en daar blijf ik zeker voor terugkomen, dus hop, op de Foursquare-lijst van vaste adresjes.

Bilder & De Clercq
De Clercqstraat 44, Amsterdam
bilderdeclercq.nl

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

Share your knowledge