Hemelse hamburgers in Londense hel

In de rij voor een hamburger staan, nog nooit gedaan. Tot gisteren. Hongerig en totaal verkleumd liep ik met de heer Klöpping door Soho, Londen. Na twee dichte eettenten gebruikte Alexander de Explore-functie van Foursquare. ‘Meat Liquor!’, riep hij, and off we went. Na drie donkere steegjes zagen we in de verte een club, tenminste, dat dachten we. Die rij bleek voor onze hamburgerplek te zijn. Naar binnen kijken had door de verduisterde ramen weinig zin. Maar de beste aanbeveling die je kan krijgen is een flinke rij van kleumende Londenaren. En omdat er na twee minuten een licht corpulente De Niro lookalike aanschoof, waren we al snel de laatsten niet meer. En dat voelt toch beter. Bovendien vloog de bontjas van een Britse vamp in de fik, doordat haar minnaar zijn sigaret niet stil kon houden. Dat maakt het wachten aangenamer. ‘Guys, I want to give you all a big hug, cause this queue is horrible, but it’s sooo worth it’, riep een dronken meisje dat ruimte maakte voor ons.

Eenmaal binnen kwamen we in de tweede rij, tussen bebloede plastic gordijnen. Slachthuisassociatie geslaagd. Velvet Underground schalde uit de speakers. Het kapel-achtige plafond zat onder de bandstickers. De serveersters lieten hun bh’s zien. Dat maakt het wachten aangenamer.

‘Follow me lads’. Het meest weggestopte tafeltje was van ons. Maar dat maakte niet uit, want vamp-in-bontjas was onze buurvrouw. Recht naast ons, vier macho’s. Ook hier bebloede gordijnen. De muziek leek nog harder te staan en de sfeer had een vreemd effect op ons. We voelden ons genoodzaakt schreeuwend onze conversaties te voeren. Helemaal toen onze cocktails – die vrij mannelijke namen hadden – in kleine Martini-glaasjes werden geserveerd. Ik bestelde snel vier flesjes Lager om te compenseren.

De hamburger, Dead Hippie, was de lekkerste die ik ooit at. Echt waar. Ik overdrijf niet. Als de hemel een hamburgertent heeft, hebben Alexander en ik die al bezocht. Ook al zag die eruit als de hel.

Hier mijn Londen-lijst op Foursquare, waar ook Meat Liquor in staat.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

One thought on “Hemelse hamburgers in Londense hel”

Share your knowledge