Bigwobber.nl sluit achterkamertjes door crowdsourcing

Alle informatie van de overheid is voor iedereen toegankelijk. Zelfs buitenlanders kunnen online een groot aantal overheidsdocumenten raadplegen. Het online aanbod is echter verre van compleet. Wil een iemand een document inzien dat nog niet is gepubliceerd, dan moet hij of zij een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Dat is een heel gedoe. Gelukkig is er zoiets als crowdsourcing.

Voor degene die het gemist heeft, crowdsourcen is de massa inschakelen voor een klus die vroeger door een professional werd gedaan. Spotlight Effect redacteur Tim van Letht schreef in september 2008 een mooi stuk over dit nieuwe fenomeen.

Sharing is caring

De internetsurfers zijn in dit geval journalisten. De Winters vakgenoten vragen via de “Wob-procedure” documenten op, maar houden de gegevens vervolgens voor zichzelf. Zonde, want gaat een hoop tijd verloren aan het moeizame proces. Roger Vleugels, Wob-deskundige, vertelde in oktober 2008 aan De Nieuwe Reporter dat over slechts 10 procent van de Wob-verzoeken binnen de termijn van 28 dagen besloten wordt. Waarom zou je na zoveel moeite het document niet delen met een vakgenoot, die hetzelfde hogere doel nastreeft (inzicht in de democratie)?

Misschien omdat er nog geen platform was waar journalisten deze documenten konden delen. Guess what? De Winter geeft ze dat met Bigwobber.nl.

Met één klik beschikbaar

Overheidsdocumenten over onder andere een Investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) met Turkije, lopende mensenrechtenzaken in Europa en de besluitvorming rond Irak zijn met één klik te downloaden. Brenno de Winter heeft met Bigwobber.nl een site gebouwd die moderne technieken effectief combineert met het vakmanschap dat onderzoeksjournalistiek heet.

Crowdsource-expert Jeff Howe

Heeft de journalistiek met crowdsourcen een primeur? Absoluut niet. Zo dumpen wetenschappers problemen waar ze echt niet uitkomen op Innocentive. Niet zonder reden, want tal van (bijvoorbeeld) oud-natuurkunde studenten lossen met hun frisse blik een groot deel van de problemen op. Lees Crowdsourcing: Why the Power of the Crowd Is Driving the Future of Business van Wired-redacteur Jeff Howe voor meer succesverhalen.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Join the Conversation

5 Comments

  1. Ook een interessant voorbeeld van Nederlandse bodem is http://www.wijbouweneenwijk.nl/, een ‘crowdsourcende’ wijk in de gemeente Smallingerland. Opgezet door Erwin Blom en consorten (The Crowds) en het project al mooie ideeën opgeleverd voor de toekomstige wijk.

  2. @Edial, toch zit daar ook een verandering in. Bedrijven geven tegenwoordig medewerkers de ruimte om ondernemend te zijn, ik zie dat toch ook wel als een vorm van crowdsourcing. Google doet dat ook volgens mij met medewerkers, die krijgen tijd om aan eigen projecten te werken.

  3. @tim Google medewerkers mogen inderdaad 20% van hun vrije tijd besteden aan dingen die zij zelf willen. Natuurlijk draagt dit bij aan een vorm van innovatie, maar crowdsourcing is juist de verschuiving van taken (die normaal gedaan worden door medewerkers) naar de ‘crowd’- mensen die buiten het bedrijf staan.

Leave a comment

Share your knowledge