Dit kan de Publieke Omroep van Buzzfeed leren

Laatst klaagde ik dat de Publieke Omroep niet haar best doet om mensen te bereiken buiten de televisie en radio, terwijl er tegenwoordig zoveel middelen voor zijn. Maar het bestuur van de NPO concurreert liever met YouTube (no shit), dan dat ze dit platform inzet om jongeren te bereiken.

Dat is best ironisch, want andere media zetten wel vol in op platforms, terwijl ze het geld alleen op hun eigen site verdienen. Maar de NPO, die niet financieel afhankelijk is van eigen sites, blijft weg van externe platforms. Terwijl ze op Facebook e.d. beter dan ooit diverse doelgroepen kunnen bereiken.

Altijd als ik tegen programmamakers zeg dat ze eens zouden moeten experimenteren met het inzetten van Twitter, Snapchat, Facebook, etc, is hun antwoord: ‘Ja, maar ik word afgerekend op kijkcijfers’.

Herdefinieer die dan!

Dat is makkelijker dan ooit. Waarom zouden een paar minuten kijken naar een Facebook video minder waard zijn dan een paar minuten kijken naar televisie?

Buzzfeed (die net als de NPO geen geld op eigen sites hoeft te verdienen) doet het voor:

Instead of focusing primarily on our website and apps, and using social networks as a way to send traffic to them, we were going to aggressively publish our content directly to platforms like YouTube, Facebook, and Snapchat. This meant that our daily, weekly, and monthly traffic reports tracking UVs and page views were obsolete. Platforms like YouTube and Facebook don’t regularly provide UVs to publishers, so we needed a new set of data to measure the overall reach and impact of the company.

Lees op de blog van Buzzfeed verder over hoe Buzzfeed kijkcijfers herdefinieerde.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

One reply on “Dit kan de Publieke Omroep van Buzzfeed leren”

  1. Ik ken de achtergrond niet van de reden dat de NPO dit niet doet. Ik kan me voorstellen dat men bevreesd is om ‘contentleverancier’ van grote commerciële bedrijven als Google en Facebook te worden. Van de wet mag de NPO zich ook niet dienstbaar maken aan winst van derden. In feite doe je dat wel als je video op YouTube en Facebook publiceert. Maar hoe dat juridisch zit, weet ik niet. Ik weet ook niet of dit een overweging is van de NPO.

    En als je er verder over nadenkt: door de content van de NPO op Facebook en YouTube te publiceren, maak je de producten van die bedrijven nog interessanter en relevanter. Is dat iets wat je wil als organisatie die betaald wordt uit de publieke middelen?

Comments are closed.