Goed nieuws voor kranten: Timehop maakt oud nieuws weer relevant

4 september 2012 blogde ik voor het eerst over de app Timehop. Dat betekent dat ik nu al vijf maanden dagelijks die app open.

Elke morgen rond een uur of acht krijg ik een berichtje van Timehop dat we gaan tijdreizen. Dan krijg ik tweets, Facebook-updates of Foursquare-checkins van een precies een jaar, of twee, of drie, geleden te zien. Waardoor ik denk: ‘verdomd ja, daar werkte ik toen aan’ of ‘die jongen moet ik echt weer eens bellen’ Dagelijkse reflectie, gratis en voor niets. Ik vind het heerlijk.

Vandaag zag ik dat Timehop een deal heeft gesloten met USA Today. Voortaan krijg ik ook grote nieuwsverhalen van jaren terug te lezen. Zo viel de keuze vandaag op de ramp met de Challenger uit 1986:

photo

Hoewel ik USA Today niet zo’n interessante krant vind en alles vanuit Amerikaans perspectief voorgeschoteld krijg, heeft Timehop hier wel een originele manier gevonden om de gigantische krantenarchieven weer relevant te maken. Stel dat Timehop op Facebook mijn likes doorloopt, een deal sluit met NRC en me vervolgens prachtige schrijversinterviews van jaren geleden toestuurt. Lijkt me interessant. Misschien betaal ik er nog wel voor ook.

In ieder geval is het razendinteressant om te zien hoe nerds als de jongens van Timehop nieuwe benaderingen van nieuws bedenken en dat een grote publicatie als USA Today het lef heeft ermee te experimenteren.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Join the Conversation

2 Comments

    1. Een jaar terug verzonden ze alleen mails, toen een tijdje een abonnement gehad daarop. Ging na een maand wel vervelen… Sinds vanochtend de app geïnstalleerd, ben benieuwd hoe lang die het volhoudt :-)

Leave a comment

Share your knowledge