Ik schreef al eens eerder over het The New York Times Beta-team. Deze club – van onder andere journalisten, developers en vormgevers – heeft een duidelijk doel: de schat aan informatie uit het archief van de krant op een servicegerichte manier aan lezers presenteren, om zo een grotere rol in hun levens te spelen.

Dus zette ze eerst duizenden recepten uit het krantenarchief in een makkelijke doorzoekbare tool. En maakten ze televisiegidsen op basis van de vele recensies die de krant ooit heeft gepubliceerd.

Nu is daar een volgende stap in de ‘journalistiek als een service’: mediteren

Jawel, de krant heeft een aantal virtual reality-meditatie-films gemaakt. De meditaties zijn gebaseerd op zingevingsartikelen die eerder in de krant verschenen. De gebruiker weet dan: ik kan deze bronnen vertrouwen.

De meeste initiatieven binnen ‘journalistiek als een service’ zijn gericht op lifestyle. Logisch wel, want daar zijn lezers makkelijk mee te binden. Maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als een team als Beta zich in pittigere thema’s vastbijt.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.