Juffrouw, hoe werkt dat concentreren eigenlijk?

‘Read it later’ is het fijnste knopje van mijn browser. Als ik via Twitter een interessant artikel tegenkom, maar niet in de gelegenheid ben om het meteen te lezen, klik ik er snel op. Dan komt het artikel in een leeslijst op ‘getpocket.com’ terecht. Al snel wachten tienduizenden woorden daar op mijn aandacht. Om zo’n lijst weg te werken, spring ik af en toe met een iPad in de trein.

Gisteren was zo’n leesdag. Ik las dat ‘NowThis News’ op het punt stond de grootste televisienieuwsrevolutie sinds CNN te ontketenen. Dat doen ze door korte viral nieuwsfilmpjes via een app uit te zenden, bedoeld voor jonge mensen die televisienieuws saai vinden en verslaafd zijn aan hun telefoon (alle jonge mensen dus). Volgens NowThis News zijn zij geïnteresseerd in politiek, rampen, sport en – ‘dat is ook nieuws’ – entertainment en willen ze op hun mobiel bediend worden. Met die pitch haalden ze 5 miljoen dollar op. Ik bekeek hun eerste filmpjes: 9 Worst Presidential Debate Fails Ever, If Jesus Had a Wife, Some People Aren’t Happy en, het onbetwiste hoogtepunt, Best ‘Call Me Maybe’ Meta Mash-Up.

NowThis News past perfect in de trend van nieuwsmakers die steeds gekkere vertelwijzen proberen te vinden om een jong publiek te boeien. Zo gebruiken ze bij het immens populaire nieuwsblog Buzzfeed.com bewegende GIF-jes om verslag te doen van een verkiezingsdebat. Als je Obama een paar keer meewarig ziet kijken, weet je genoeg, vinden ze bij Buzzfeed. En dat doet me pijn. Ik geloof dat in een goed nieuwsdieet ook analyses die boven de mediahypes uitstijgen horen. Maar ik vrees dat steeds minder nieuwsmedia verwachten dat hun lezers daar de concentratie voor op kunnen brengen.

Verderop in de leeslijst las ik dat een Amerikaanse dame furore maakt met een diepgaand technologieblog, PandoDaily.com. „Drieduizend woorden scoren het best, onze lezers willen The New Yorker-achtige stukken”, vertelde ze. Goed nieuws! Dacht ik. Tot ik me realiseerde dat haar doelgroep bestaat uit nerds. Ofwel: de mensen die sociale media bouwen. Zij kennen als geen ander de gevaren van online afleiding en ontwikkelen – naast hyperige apps als NowThis News – programma’s om zich beter te concentreren. Zoals het ‘Read it later’-knopje. Daarom kunnen ze de rust voor drieduizend woorden opbrengen.

Om in de wereld van NowThis News verdieping te vinden, moeten we net als die nerds wat vaker op een metaniveau naar nieuwe media kijken. Waarom leren we nog nergens hoe je om moet gaan met de constante afleiding van Whatsapp, Twitter mentions en Facebook notificaties? Daarom een suggestie voor de mensen die het curriculum van ’s lands middelbare scholen samenstellen: concentratieles. Zodat we net als nerds onze aandachtspanne kunnen rekken, met Getpocket.com als uitstekend lesmateriaal.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

Share your knowledge