Kranten maken papier steeds minder belangrijk. Goed zo

Veel rumoer in krantenland deze morgen. De Persgroep, NRC Media en het FD bouwen aan een Spotify-achtige dienst voor nieuws: een gezamenlijk online platform voor de verkoop van losse krantenartikelen. Dat is goed nieuws voor de lezer. Ik wil graag de interviews uit de mediabijlage van het Parool (op zaterdag) lezen en elke dag in ieder geval de voetnoot van Grunberg in de Volkskrant. Als ik die stukken dit jaar nog los kan aanschaffen, in een mooie interface en voor een schappelijke prijs, ben ik een gelukkige lezer.

Ik ben blij verrast dat de krantenuitgevers aan dit plan werken. Er hoeft namelijk maar één directielid tussen te zitten dat roept: “ja maar ho even, dit kost ons abonnee’s” en de samenwerking is van de baan. Het antwoord is natuurlijk: beste meneer of mevrouw, een duurbetaald abonnement waar je een papieren product, of een krakkemikkige digitale variant daarvan, voor terug krijgt, is achterhaald. Bovendien betalen lezers wier portemonnee u anders nooit zou bereiken nu wél voor de beste stukken uit uw krant.

Maar zoals blogger Mathew Ingram van GigaOm gisteren schreef: het is verdomd moeilijk voor een krant om dat in te zien. Logisch, want papier is nog steeds de grootste moneymaker. Zeker in Nederland, met al die gekke abonnees. Voor een bedrijf is het vrijwel onmogelijk om ten koste van je populairste product te investeren in innovaties die niet meteen geld lijken op te leveren (Dat ze wel winstgevend kunnen zijn, bewijst het succes van Politico en The Huffington Post).

Terwijl die radicale strategie ook voor papieren media kan werken. Kijk naar The Atlantic Monthly. Dat was bijna failliet, tot de nieuwe directeur besloot dat The Atlantic als een start-up het papieren product kapot moest concurreren (daar kwamen onder andere speciale conferenties en slimme blogs bij kijken). Nu maakt The Atlantic weer winst.

Een krant zou er op gebrand moeten zijn dat de inkomsten uit papier een relatief steeds kleiner deel van de omzet innemen. Zoals, houd je vast, Voetbal International dat heel doelgericht doet. Met hun tv- en radioprogramma’s, apps, doelgericht gebruik van sociale media (check: @thijsslegers) en, vooruit, boeken, voorziet het blad zichzelf van nieuwe inkomstenbronnen. De overgang naar het digitale tijdperk zal bij VI heel wat vriendelijker gaan dan bij een halsstarrige krant.

En onderstaand citaat dan?

Grootaandeelhouder Cyrte van Telegraaf Media Groep (TMG.AE) vindt dat het mediabedrijf via overnames groter moet worden in de krantensector, in plaats van zich te richten op uitbreiding van internetactiviteiten, waar CEO Herman van Campenhout een voorstander is, schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

Als Cyrte de Telegraaf Media Groep binnen nu en vijf jaar wil verkopen, lijkt dat me een uitstekende strategie.

(Lees verder ook nog David Carr (de oud-junkie die mediachef werd bij The New York Times) over curatie en de functie van een krantenredactie: ‘The web has kind of gone away for me‘.)

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

3 thoughts on “Kranten maken papier steeds minder belangrijk. Goed zo”

 1. ik snap de Spotify-vergelijking niet. Want Spotify is abonnementsvorm, dus zou me ongelimiteerd toegang geven tot al de kranten. Dit is meer een iTunes-initiatief: makkelijk betalen voor individuele artikelen uit verschillende media.
  John Paton wordt overigens ook als een grote vernieuwer gezien met zijn Digital First Media Group. Zijn blog vind je hier: http://jxpaton.wordpress.com/

  1. eens, door de kop van het stuk op de Volkskrant zegt iedereen dat nu, dus ik moest er wel zo aan refereren om lezers te laten merken dat over het Spotify-plan ging.

   Het enige Spotify-achtige eraan is betaalgemak en dat je zelf de keuze hebt hoe en wanneer je wat wil lezen

  2. eens, door de kop van het stuk op de Volkskrant zegt iedereen dat nu, dus ik moest er wel zo aan refereren om lezers te laten merken dat over het Spotify-plan ging.

   Het enige Spotify-achtige eraan is betaalgemak en dat je zelf de keuze hebt hoe en wanneer je wat wil lezen

Share your knowledge