Nu.nl: wilt u alstublieft uw adblocker uitzetten?

Sommige sites blocken de adblocker, dat werkt averechts, want dan misgun je het een uitgever al snel. Nu.nl slaat een slimmere toon aan. De hoofdredacteur klom in de pen en schreef:

‘Wij zien dat u een adblocker gebruikt [..]. Dit vinden wij jammer, want NU.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor NU.nl?’

Als je daarop klikt, kom je op je deze pagina, waar uitgelegd wordt dat Nu.nl ‘geen opvallende en zware advertenties toont’. De homepage-takeovers behoren blijkbaar tot het verleden.

Ik belde even met de uitgever van Nu.nl, Joost Bon, die overigens niet wakker ligt van adblockers. Het was volgens hem vooral een hype rond de introductie van adblockers in iOS, maar op desktop is het al ‘een heel oud fenomeen’.

Toch experimenteert de grootste nieuwssite van Nederland wel met alternatieve verdienmodellen. Zo plaatste ze onlangs een oproep of lezers wilde laten weten of ze voor een advertentievrije app van nu.nl geld willen betalen. Bon wil nog niks over de respons zeggen (vond ie wel ‘laf’ van zichzelf).

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

Share your knowledge