The New York Times loopt wereldwijd voorop als het om digitale abonnee’s gaat. In het eerste kwartaal van 2016 kwamen er 67.000 abonnees bij – de grootste stijging sinds 2012 – wat het totaal op 1,2 miljoen ‘digital only’-klanten brengt.

Toch maakt de krant in het eerste kwartaal een verlies van 16 miljoen dollar. Dat komt mede door afnemende advertentie-inkomsten (met 7%).

Zo gaat The Times ermee om:

  1. Hard bezuinigen (zo verdwijnt de krantenredactie in Parijs);
  2. over de komende drie jaar $50 miljoen investeren in internationale digitale expansie;
  3. Meer omzet verdienen per bestaande klant, bijvoorbeeld door…

… de ingrediënten van hun populaire kooksite bij lezers thuis te bezorgen!

Jawel, The New York Times wordt de Hello Fresh van de Amerikaanse media. Als je een gerecht van hun NYTCooking-site wilt maken, komt de krant die – in samenwerking met een bestaande variant op Hello Fresh – die voor $19 tot $39 thuisbezorgen.

Het is op het eerste gezicht gewoon een variant op de al bestaande brand extension-strategie – met wijnwinkels en journalistieke reizen.

Maar er valt hier ook iets te leren: namelijk hoe waardevol het kan zijn om je archief te verzilveren. 

Die 17.000 recepten die op de kooksite staan, zaten tot 2014 nog gevangen in de stoffige schatkamer van The New York Times. Door die uit de archieven te halen en ze op aantrekkelijke wijze te presenteren, kun je én je lezers gelukkig maken én geld verdienen.

Zo verdiende The Times bijvoorbeeld ook in het eerste kwartaal van 2016 rond de $2 miljoen met bijna 200.000 kruiswoordabonnementen.

(Hier trouwens meer over het team dat al deze toepassingen maakt)

Een tegeltje om het af te sluiten

Binnen deze abonnee-context zag ik nog een mooie tegeltjeswijsheid voorbijkomen in een analyse van een succesvol media-vakmagazine. De uitgever daarvan zegt:

Screenshot 2016-05-06 16.00.45

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.