Ook goed nieuws voor Vrij Nederland

Deze week kwam het verdrietige nieuws dat Vrij Nederland journalisten moet ontslaan en dat de ijzersterke hoofdredacteur vertrekt. Er was gelukkig ook goed nieuws: VN wordt een maandblad. En dat betekent – mits goed uitgevoerd – dat Vrij Nederland eindelijk toegankelijker in prijs gaat worden.

Stel dat je een trouw lezer van VN was (wat niet zo moeilijk is, met de beste profielen en interviews van Nederland). De sprong van niets betalen (of een beetje via Blendle) naar abonnee bestond uit het betalen van 120 euro per jaar voor een digitaal abonnement. Dat is duurder dan Netflix, of bijna alle muziek ter wereld (Spotify), of twee keer De Correspondent. Die prijs lag waarschijnlijk zo hoog omdat er angst was voor kannibalisatie op het papieren abonnement van 205 euro per jaar.

VN werkt met een uitstekende digitale partner samen die begrijpt dat een site nooit af is (Digital Natives). Als het medium nu vol inzet op een spannende en betaalbare publicatie, waar journalisten actief deelnemen aan discussies met leden, het nieuwe medium gebruiken om hun journalistiek te verrijken en het maandblad als een compilatie beschouwen van wat er online gebeurde, ben ik optimistisch. Ik zie dagelijks bij De Correspondent dat er weer veertig nieuwe mensen zijn die daarvoor besluiten te betalen (en dat we van het totale ledenbestand 17 fulltime journalisten kunnen betalen).

Wat er vooral niet moet gebeuren: dat alle journalisten hun energie richten op het maandblad en het web alleen blijven gebruiken voor af en toe en blogje.  Dan vrees ik dat 2016 het laatste jaar wordt voor VN.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Leave a comment

Share your knowledge