Is de persvrijheid in Amerika in gevaar?

Maken Amerikaanse journalisten zich zorgen om de persvrijheid nu Trump met lasterwetten dreigt? Nee en ja.

Vier blokken rond de Trump Tower op Fifth Avenue zijn afgesloten en staan vol met beveiliging- en sattellietwagens. Tegenover de ingang is een persvak ingericht.

Nee, omdat ze vertrouwen hebben in hun rechtbanken die op basis van het Eerste Amendement zulke wetten zouden blokkeren. En The New York Times spint voorlopig trouwens garen bij Trump. Lezers nemen massaal een abonnement, en het ene na het andere werf-record sneuvelt aan Eight Avenue.

Ze mikken nu zelfs op het werven van tien miljoen abonnee’s (deadline niet bekend). Ik vond er bijna een optimistische stemming heersen op de redactie afgelopen week.

Ja, omdat het vertrouwen van de bevolking in de media historisch laag is, dus er is geen meerderheid die de bedreigde pers zou verdedigen. En omdat Trump het media heel lastig kan maken via de inlichtingendiensten, die normaal terughoudend zijn richting journalisten, maar dat niet volgens de wet verplicht zijn. Operational security wordt dus nog belangrijker voor journalistieke organisaties.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.