Journalisten zijn niet langer de machtigste poortwachters

Wat hebben politici, beroemdheden, film- en gamestudio’s en muzieklabels gemeen? Ze hebben journalisten steeds minder nodig om een publiek te bereiken. Vaak hebben politici en beroemdheden op sociale media alleen al meer volgers dan een krant in totaal. Dus waarom nog als celebrity foto’s van je geboren kind aan een roddelblad verkopen als je deze op Instagram rechtstreeks aan je fans kan tonen? Waarom als presidentskandidaat nog een berichtje naar de pers sturen, als iedereen je tweets toch wel leest? Met andere woorden: journalisten verliezen hun functie als gatekeepers. Toegang tot het publiek is niet meer exclusief van hen. In dit lezenswaardige essay verkent Herrman de gevolgen hiervan.

Dus probeer je als medium ook een platform te worden

Terwijl journalisten steeds minder als gatekeeper fungeren, neemt de macht van platforms toe. Zij zijn nu de doorgeefluiken naar het publiek. Een manier om als journalistieke publicatie dan toch relevant te blijven, is zelf proberen meer een platform te worden. Kondigt Nu.nl hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman daarom aan dat ze nog meer gaan inzetten opuser generated content? Nu.nl verwacht op korte termijn een app te lanceren waarmee consumenten live video kunnen streamen à la Periscope, Facebook en Meerkat. Als mensen jouw site gebruiken om een publiek te bereiken, blijf je als publicatie relevant.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

One thought on “Journalisten zijn niet langer de machtigste poortwachters”

Share your knowledge