Innovatieve Quartz-app nu ook op Android

Deze week blog ik vanuit New York. Ik zat bij de ochtendvergadering van The New York Times, sprak met vakgenoten over Trump en digitale verdienmodellen én ik bezocht de redactie van Quartz.

Genomen op de redactie van Quartz

Dit hangt er boven de uitgang van de snelgroeiende zakensite Quartz. In de afgelopen vier jaar groeide de uitdager van Forbes en WSJ naar meer dan 200 werknemers. Het verdienmodel is premium advertising.

Ik sprak met mede-oprichter en hoofdredacteur Kevin Delaney, die het succes onder andere wijdt aan dat hun hele operatie gericht is op een ‘natuurlijke mobiele ervaring’. Daarom lanceerden ze destijds met een mobile-first site (toen nog bijzonder), daarom investeerden ze als een van de eerste in een dagelijkse nieuwsbrief (wat leidde tot de nieuwsbrief-revival) en daarom proberen ze hun lezers via hun app bij te praten in een chat-interface. Ik gebruik de app elke dag.<

Van die inventieve chat-app is er nu ook een Android-versie. Ze versturen bewust zo min mogelijk pushberichten – alleen bij écht opvallend nieuws – waardoor de clickthrough-rates bij die schaarse meldingen bijzonder hoog zijn. Ze hebben een team van vijf journalisten die voor de nieuwsbrief en de chat-app schrijven. Geen negentienjarige stagiairs, maar hun beste auteurs.

De meeste nieuwssites staren zich blind op alleen de productie van hun content. Quartz laat zien hoe succesvol je kunt zijn als je je beste mensen ook op distributie zet.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.