Het internetmagazine Slate bestaat twintig jaar en neemt dit jaar honderd nieuwe werknemers aan.

Aan Slate ging de Facebook-revolutie uiteraard ook niet voorbij. Net als andere media zag Slate tientallen procenten van haar bezoek daarvandaan komen. Maar omdat het verkeer vanaf Facebook te veel schommelde, vond Slate het risico te groot om daar de toekomst van het bedrijf op te baseren.

Daarom koos het een andere metric dan verkeer, namelijk ‘lezersloyaliteit’. Met een betrokken publiek wilde Slate zich onderscheiden voor adverteerders.

Lees dit artikel vooral even door, het biedt een mooi tegengeluid tegen de race om traffic.

Het succesvolle podcastbedrijf van Slate: Panoply

Zeven jaar. Zolang maakte Slate podcasts zonder er financieel iets voor terug te zien. Maar ze bleven volhouden omdat de betrokkenheid van hun luisterende publiek heel hoog was, en dat moest zich op een gegeven moment uitbetalen. Met andere woorden: Slate en podcasts voelde logisch, vonden zowel makers als publiek.

En of. Want het podcastbedrijf van Slate – Panoply – lijkt nu een groot succes. Bekendheden als Malcolm Gladwell en Ezra Klein maken podcasts voor Panoply. Zij hoeven alleen maar te presenteren, Panoply neemt alle andere dingen – productie, marketing, sales, etc – uit handen. Omzetcijfers ken ik nog niet, maar de podcasts die ik van Panoply luister zijn ieder geval goed gevuld met advertenties.

Ook interessant: Slate ziet haar journalistiek als een service (daar ben ik een groot voorstander van). Zo bieden ze aan hun 17.000 premium leden ‘lessen’ aan, bijvoorbeeld over slavernij. Ik zie geen enkele reden waarom journalisten niet de educatieve waarde van hun werk zouden moeten vermarkten.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.