Twee Britten halen 140.000 dollar op voor een journalistieke droom

Als je met een geile en oplossingsgerichte viral op een collectieve wensgedachte inspeelt, ligt de wereld aan je voeten. Pak een gedeeld verlangen en leg duidelijk uit hoe we dat met z’n allen gaan verwezenlijken en iedereen valt als een blok voor je. Kijk naar Kony2012. Wensgedachte: ik wil vanachter mijn computer iets voor de rest van de wereld betekenen. Verwezenlijking: laten we met een like-knop een Oegandese warlord ten val brengen. Andere wensgedachte: ging journalistiek meer weer de diepte in en was het hijgerige van ‘de media’ maar verleden tijd. Twee Britse journalisten vertelden eind februari in een sexy filmpje hoe we met z’n allen die droom waar kunnen maken. In dertig dagen ontvingen ze van 2566 donateurs 140.000 dollar.

Nerds Jim Giles (schreef voor Nature, The Atlantic, The Economist en New Scientist) en Bobbie Johnson (GigaOM, The Guardian, BBC, Businessweek en The New York Times) storen zich aan oppervlakkige en op pageviews gerichte journalistiek. Daarom bedachten ze Matter, een betaald (!) magazine over technologie en wetenschap dat één verhaal per week brengt. Niet zomaar een stukkie, maar ,,gripping exposes of online crime, untold tales of environmental threats, inside stories about revolutionary technologies and exclusive reports from the most controversial research labs.” En dan ook nog eens meeslepend geschreven.

Naar eigen zeggen hadden ze het idee voor Matter al helemaal uitgedacht en uitgerekend en plaatsten ze het puur als alternatieve vorm van marktonderzoek op Kickstarter, een crowdfundingplatform waar ondernemende creatievelingen donaties kunnen ophalen voor een idee. Elk Kickstarter-project moet een begeleidend filmpje publiceren. Matter toonde dit:

Binnen 48 uur stond de teller op 75.000 dollar. Bovenstaande beloftes waren voor de mensen die naar betere journalistieke verlangen genoeg om naar de portemonnee te grijpen.

Dat stuitte op nogal wat kritiek, want die beloftes van Matter waren eigenlijk nogal…, vaag. De New Yorkse blogger Stephen Robert Morse schreef het meest populaire tegenstuk:

To potential Kickstarter donors who hope to save journalism: Invest in business models that has been thought out and created to do more than produce one long-form article every week. This project is just something cute, like a meme-of-the-week. It lacks a thorough plan.

Bovendien verschijnen er dagelijks toch al duizenden techy stukken?

Giles en Johnson voelden zich genoodzaakt hun idee verder toe te lichten. Giles gaf toe dat er al genoeg nieuws over technologie en wetenschap verschijnt, maar hekelde het gebrek aan onderzoeksjournalistiek: ,,with the notable exception of Wired, which other publications focus on this kind of material?” Johnson vertelde aan de blog Slipr dat een editie van Matter 99 dollarcent kost en beschikbaar is op onder andere de Kindle en iPad.

Daarmee spelen ze slim in op de ebookshype binnen de journalistiek. Sommige auteurs verdienen tienduizenden dollars met verhalen die door hun lengte niet in een krant of een magazine passen en te kort zijn voor een boek. Op de Amazon Kindle of via fraai vormgegeven services als Atavist verkopen ze met succes hun ‘longform’-werk.

Ik vind dat een interessante trend, maar mis vaak de journalistieke urgentie. Vast smullen, een verhaal over een mislukte bankroof in Stockholm, maar waarom zou ik het moeten lezen?

Het lijkt alsof de mannen achter Matter dat bezwaar pareren door te verslaan hoe de toekomst van onze planeet (en het heelal, for that matter) wordt vormgegeven.

Maar dat is niet de belangrijkste reden dat ik hun initiatief toejuich. Het stoerste aan Matter is dat Giles en Johnson niet rustig afwachten tot iemand anders de journalistiek nieuw leven inblaast, maar dat ze zelf hun vak opnieuw proberen uit te vinden.

Ze experimenteren – geheel in de geest van Clay Shirky’s iconische stuk Newspapers and thinking the unthinkable – vanuit hun journalistieke waarden met nieuwe media. De manier waarop ze hun campagne hebben opgezet belooft veel goeds. De Britten combineerden nieuwe financieringsmethodes (crowdfunding: doneer $10 voor de eerste verhalen, $50 voor de eerste zes, $100 voor de eerste tien, $300 voor de eerste vijftig en $1000 voor de eeuwigheid) met sterke communicatie en gehaaid ondernemen. Zo vertelde Giles aan Reuters dat hij best met kranten wil samenwerken. Als de kranten meebetalen aan een reportage mogen zij het breaking news hebben en gaat Giles met de vijfduizendwoordenversie aan de haal.

Dus natuurlijk kun je van tevoren de Kony-interpretatie van de journalistiek neersabelen – ‘de oprichters zijn te onbekend‘, ‘crowdfunded journalistiek is niet onafhankelijk‘ en ‘alle donateurs zijn meelopers‘ – , maar Giles en Johnson steken tenminste de handen uit de mouwen. Resultaat: 140.000 dollar startkapitaal voor hun journalistieke droom. Ik ben nu vooral heel benieuwd naar Matter, jaargang 1, nummer 1.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

One thought on “Twee Britten halen 140.000 dollar op voor een journalistieke droom”

Share your knowledge