Beroemdheden hadden sinds de herfst van 2015 al de mogelijkheid om live video’s uit te zenden op Facebook. Die filmpjes waren zo populair, dat het bestuur besloot all in te gaan op live video. Dat lees je in deze reconstructie van Buzzfeed. Werkten er de ene week nog 12 programmeurs aan, een week later waren dat er 150.

Laat dat even op je inwerken. Van 12 naar 150 programmeurs in minder dan een week. Dat is de snelheid die tegenwoordig van mediabedrijven vereist is.

Nu kunnen alle gebruikers live uitzenden. Waarom gelooft Facebook zo in live video?

  1. Gebruikers kijken graag video’s. Maar de productiekosten zijn zeer hoog. Bij live uitzenden echter niet. Dus zullen meer bedrijven en gebruikers dat gaan doen. Meer populaire content voor Facebook!
  2. Twitter heeft een voorsprong als het op beleven van live evenementen aankomt. Live video moet die achterstand goed maken.
  3. Facebook concurreert met televisie om onze aandacht. Er kijken nog steeds heel veel mensen naar televisie. Door live-uitzendingen aan te bieden, neemt Facebook misschien de rol van televisie-aanbieders over. Geef me één reden waarom Facebook op den duur niet de Eredivisie-rechten zou kunnen aanschaffen?

Facebook betaalt uitgevers nu trouwens om live video’s te maken. Een zetje om ze over de drempel te krijgen. Facebook stopt daar natuurlijk mee als die media te afhankelijk zijn geworden van die kijkcijfers.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.