Zo probeert The Guardian bezoekers te overtuigen te betalen voor journalistiek

Hoe overtuig je lezers om te betalen voor journalistiek?

Nou bijvoorbeeld zoals The Guardian dat deze week deed.

De hoofdredacteur spreekt lezers rechtstreeks aan en zegt: We gaan door de Brexit onzekere tijden tegemoet, wij blijven jullie – miljoenen bezoekers – daar inzicht in geven, maar als je wil dat we alles goed voor je kunnen blijven uitzoeken, moet je ons wel steunen.

Waarom vind ik dit zo goed?

  1. De hoofdredacteur staat persoonlijk voor deze oproep. Dat schept vertrouwen bij de lezer;
  2. De Brexit is een goed haakje om te laten zien waarom journalistiek een belangrijke ‘service’ is voor burgers;
  3. Het komt niet hulpbehoevend over omdat uit de imposante cijfers van The Guardian blijkt dat ze een service verlenen waar miljoenen mensen ontzettend graag gebruik van maken.

(Bij die andere Britse krant zagen ze de abonneegroei in het weekend van de Brexit 600 procent harder groeien dan normaal. De Financial Times haalde namelijk even de paywall naar beneden en stemde wervingsboodschappen op Brexit af. )

Of zoals Mother Jones

Ook weer geschreven door de hoofdredacteur. Dit keer een wervingsmail van onderzoekssite Mother Jones, die net een weer-ga-loos undercoververhaal over het Amerikaanse gevangeniswezen hebben gepubliceerd. Een van hun journalisten werkte vier maanden als cipier.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.