Eindelijk, het grootste misverstand over nieuwe media in romanvorm gevat

Kent u de beste boekentumblr van Nederland al? Die wordt geschreven door Literaturfest-collega Tim de Gier. Op losse toon zegt Tim hele slimme dingen en rijgt hij berichten over de vriendschap van P.G. Wodehouse en F.Scott Fitzgerald, zijn ideale ochtend, typografie, geile boekenkasten en mooie meisjes aan elkaar.

Voor Vrij Nederland schrijft Tim stukken die langer dan 200 woorden zijn en die van deze week breng ik graag onder uw aandacht: een bespreking van Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore, het eerste boek van Robin Sloan.

9780374214913_previewDie Sloan kent u misschien nog uit maart vorig jaar, toen hij FISH publiceerde; een essay in app-vorm. Nog nooit gezien!? NU downloaden, straks terugkomen. Sloan vertelt in FISH over de overdaad van goede online stukken en hoe we die beter kunnen ontdekken. De vormgeving is heerlijk, de boodschap belangrijk. Nadat ik die app zag, klikte ik op zijn site rond. Die is bijzonder slim vormgegeven: als bezoeker ontkom je er niet aan 1) zijn beste stukken te lezen en 2) een abonnement te nemen op zijn nieuwsbrief.

Goed, genoeg nerd-geneuzel. De beste man heeft nu iets geschreven dat niet alleen interessant is voor mensen die in CSS en HTML dromen, en onze Tim heeft dat besproken. Mr. Penumbra’s 24-Hour Bookstore gaat over werkloze internetondernemer Clay die ten einde raad een bijbaantje neemt als nachtverkoper in de stoffigste der boekwinkels en daar een fantastisch avontuur beleeft.

Tim schrijft er iets uitgebreider over en ik adviseer u dan ook van harte zijn recensie te lezen. Let dan vooral op deze twee belangrijke zinnen:

[De] tegenstelling, oude media versus internet, is eigenlijk al achterhaald. Schrijvers als Sloan, maar ook bijvoorbeeld het wonderkind Evgeny Morozov, geloven in vooruitgang zonder daarbij aan te nemen dat techniek alle problemen van de wereld gaat oplossen. Dat is ook de boodschap van Sloans debuutroman.

En:

Clay en zijn vrienden geloven dat internet niet in plaats komt van literatuur, maar een aanvulling erop is. De echte kunst is voor hen het verhaal en niet de bundel papier of de hoeveelheid digitale data.

Sloan verkondigt een boodschap waar ik het hartgrondig mee eens ben. Het is fantastisch dat het grootste misverstand over nieuwe media in romanvorm is gevat. En nog op een vermakelijke manier ook, aldus Tim. Lezen maar!

PS. Bent u al lid van mijn nieuwsbrief?

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

One thought on “Eindelijk, het grootste misverstand over nieuwe media in romanvorm gevat”

Share your knowledge