Nieuw in Nederland: onbeperkt ebooks lezen voor een tientje per maand

Yes, weer een nieuwe bundel!

Met het Bol.com Kobo Plus-abonnement kun je onbeperkt ebooks lezen voor een tientje per maand. Dat is minder geld dan de meeste Nederlandse ebooks per stuk kosten.

NRC schrijft: “Bol.com verdeelt de totale inkomsten uit abonnementen over de deelnemende uitgeverijen naar rato van de gelezen boeken – een boek geldt als gelezen als een lezer tot 20 procent is gekomen. De uitgeverijen verdelen hun deel dan weer naar rato over de gelezen auteurs.”

Hier gaat natuurlijk geen uitgeverij van overleven. Ik denk dat ze toch meedoen, omdat ze verwachten er illegale ebookdownloads mee te kunnen tegengaan. 

Vooralsnog maken ebooks 7 procent van de Nederlandse boekenmarkt uit. Maar als lezers minder papieren boeken kopen door dit aanbod, snijden uitgeverijen zichzelf in de vingers met deze service. Voor hetzelfde geld als deze bundel koopt een consument ongeveer 6 papieren boeken per jaar.

Vandaar dat een groot aantal uitgevers niet de bestsellers in deze bundel aanbiedt? Wat ook vast meespeelt: gelezen boeken in de Kobo-app tellen niet mee voor de Bestseller60 – waar boekhandelaren hun inkoop op baseren.

Het gezamenlijke doel van Bol.com en Kobo is trouwens duidelijk: beter wapenen tegen Amazon.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.

Leave a comment

Share your knowledge