Gebruik net als WeChat culturele gewoontes voor groei

Chinezen regelen vrijwel alles met één app. Van daten tot het bestellen van eten en van betalen tot solliciteren: alles gebeurt in WeChat.

Daar heb ik al vaak over geschreven op deze blog.

Maar één belangrijke invalshoek miste: hoe kon WeChat zo belangrijk worden voor het Chinese betalingsverkeer? Hoe overtuigde de app gebruikers om hun betaalgegevens achter te laten? Continue reading “Gebruik net als WeChat culturele gewoontes voor groei”

Een gat in de markt: producten ontdekken

Een belangrijke Silicon Valley-investeerder (Benedict Evans heet ie) ziet een gat in de markt: discovery voor producten.

Alles wat er online met de media is gebeurd, staat retail ook te wachten. We kunnen nu ‘losse media-items’ – zoals artikelen en video’s – volledig buiten hun oorspronkelijke context – de publicatie – ontdekken. Bijvoorbeeld omdat Facebook het ons aanraadt. Continue reading “Een gat in de markt: producten ontdekken”

Waarom je toch heel even aandacht moet besteden aan Pokémon Go

Pokémon Go. Je kunt er waarschijnlijk niks meer over horen. Misschien klik je nieuwsberichten erover al een week lang weg. Denk je: dat is niks voor mij.

Of, je bent veel te druk met het spel zelf om er even over te lezen.

Toch doen, want Pokémon Go legt enkele grote mediaontwikkelingen bloot.

Augmented reality is al jaren aan het wachten op een doorbraak (kent u Layar nog?) en nu is het dan eindelijk zover: de wereld ligt aan de voeten van het spel Pokémon Go.

Het heeft inmiddels meer actieve gebruikers dan Twitter. Wat Serial betekende voor podcasts, is Pokémon voor Augmented Reality. Continue reading “Waarom je toch heel even aandacht moet besteden aan Pokémon Go”

43 procent van je publiek herkent je mediamerk niet op sociale media

Tijdens de mediapodcast sprak ik het vermoeden uit dat gebruikers van Facebook Instant Articles niet doorhebben waar de verhalen die ze lezen vandaan komen.
Dat vermoeden werd afgelopen week bevestigd door de publicatie van een onderzoek naar 1.000 Amerikanen tussen de 12 en 54 jaar.
43 procent van die respondenten wisten niet waar de verhalen die ze lazen vandaan kwamen.
Nieuwsmedia hebben trouwens een minder groot probleem dan lifestyle-media.
Nieuwsmedia hebben trouwens een minder groot probleem dan lifestyle-media.
Daarom is het zo belangrijk dat je je eigen titel goed naar voren laat komen op sociale media. Met bijvoorbeeld branding, tone of voice of door het persoonlijk aanspreken van de lezer. Anders weet straks geen enkele lezer meer dat je mediamerk bestaat.

In tijden van adblockers kun je altijd nog affiliate marketing proberen 

Each Wirecutter post takes between 20 to 200 hours of research and testing. In many cases, the site enlists the help of engineers, chemists and scientists. While reviewing the best bike locks, it received input from an actual bike thief, according to the company’s website. While testing waterproof iPhone cases, one of its employees swam a quarter of a mile in the ocean.

Bron: How a Small Tech Site Found a New Way for Publishers to Get Paid

Als klassieke internetadvertenties minder geld opleveren door adblockers, kun je natuurlijk altijd anderen advertentiemethodes uitproberen. Zoals affiliate marketing.

Je linkt naar een webshop, en als een bezoeker wat koopt vanaf jouw site, ontvang je een commissie. Dat doe ik op deze blog ook met alle links naar Bol en Amazon.

Consumentensite The Wirecutter verdient op deze manier een percentage van de 150 miljoen dollar die ze op webshops per jaar omzetten. Ethische bezwaren ziet de uitgever niet, want als een klant een product terugstuurt, ontvangt The Wirecutter ook geen commissie.

Lees bij Bloomberg hoe andere media ook meer gewicht willen geven aan affiliate marketing als verdienmodel.

Snapchat is expres zo ingewikkeld

Advertisers are scrambling for the $16 billion social network’s young users, where DJ Khaled is king.

Bron: How Snapchat Built a Business By Confusing Olds

Dit artikel in Bloomberg staat vol interessante inzichten over Snapchat. De populaire jongerenapp die door vrijwel niemand die erover schrijft gebruikt wordt.

Dat oudere mensen de app niet gebruiken is overigens geen toeval. De app is expres zo ingewikkeld ontworpen, zodat het risico dat ouders hun kinderen voor schut zetten zo klein mogelijk is.

Ook interessant: de megadeals die Snapchat met adverteerders sluit. Zo betaalde Pepsi rond de Superbowl naar schatting 450.000 tot 750.000 dollar per dag voor onderstaande camerafilter. Bereik: 160 miljoen hele vrolijke mensen.

Interviewtje kopen bij het AD en het Parool?

Interviewtje kopen bij het AD en het Parool? Geen probleem! Zo betaalde ING voor een mooi vraaggesprek met Ruud van Nistelrooy om hun sponsoractiviteiten onder de aandacht te krijgen.

De Vlaamse nieuwssite Apache viste een filmpje op waar De Persgroep trots vertelt over deze ‘case’:

Hier powerduiding van Rob Wijnberg.  Enne, ijzersterke lead hoor:

De Persgroep

PR-bedrijven gebruiken Facebook-advertenties om journalisten te bereiken

De kop van dit Wall Street Journal-artikel zegt het eigenlijk allemaal al, en het is best een logische zet van PR-bedrijven. Je wilt journalisten bereiken, die allemaal een overvolle mailbox hebben en van nature sceptisch zijn als een PR-persoon ze iets stuurt ‘dat misschien wel interessant’ voor ze is. Rechtstreeks mailen wordt daardoor onaantrekkelijk. Dus waarom zou je dan geen ruimte in hun Facebook Newsfeed kopen?

De grote vraag is dan: werkt het ook? En zijn journalisten over het algemeen web-savvy genoeg om te herkennen dat het om een targeted post gaat? Hint: kijk naar het ‘sponsored’-label.

Ik moet toegeven dat ik vaak interessante dingen in mijn Newsfeed tegenkom die ‘sponsored’ zijn, simpelweg omdat bedrijven nu in staat zijn heel goed te targeten. Daarmee is de kans ook groter dat ik het interessanter vindt. En dus ook dat de PR-persoon slaagt in z’n opzet.

Klik hier om het besproken artikel te lezen

Als je dan volledig ingezet hebt op native advertising, ziet je medium er zo uit

Buzzfeed draait volledig op native advertising. Ze maken hun beroemde listicles, videos en quizzes ook voor bedrijven. Dat heeft een belangrijke implicatie voor de platformstrategie van Buzzfeed. Want native ads kunnen overal leven. Het maakt de klant niet uit of de video die Buzzfeed voor haar maakte getoond wordt op buzzfeed.com of op YouTube.

En dus somt de baas van Buzzfeed met trots op waar zijn publiek zich bevindt. En let op: een pageview op buzzfeed.com is voor hem dus volledig gelijk aan een view op zijn facebookpagina:

  • 23 percent: Direct to the site or apps
  • 14 percent: YouTube views
  • 2 percent: Google search to the site
  • 6 percent: Facebook traffic to the site
  • 27 percent: Facebook native video
  • 4 percent: Images on Facebook
  • 21 percent: Snapchat content views
  • 3 percent: Other distributed platforms

Conclusie: een journalistieke uitgever die zich overgeeft aan native advertising, kan zich dus ook zonder gevaar overgeven aan platforms.