De koning van de marketing legde dertien jaar geleden zijn plannen uit (video)

Onder dit artikel verschijnen waarschijnlijk enkele klachten in de trant van: ‘gaat het nu weer over Apple?’ Ja. Apple is de koning van free publicity. Journalisten – die van nrc.next incluis – en consumenten raken niet uitgepraat over het technologiebedrijf. Dat komt voornamelijk door topman Steve Jobs, die marketing en productontwikkeling opnieuw heeft uitgevonden. Hij richtte Apple op in 1976, vertrok met ruzie in 1985 en kwam in 1997 terug als CEO. Apple had het toen moeilijk. Het goede imago van vroeger was er nog, maar het bedrijf had een nieuwe impuls nodig. Jobs wist daar wel raad mee en kwam met de Think Different-campagne: hij koppelde helden als John Lennon aan Apple. Die campagne blies Apple nieuw leven in. Onlangs dook een filmpje op uit 1997 waar Jobs zijn plannen voor de veranderingen deelt. Mocht je iets te verkopen hebben (van je twitterprofiel tot een eigen bedrijf), let dan goed op.

Inmiddels heeft Apple geen Einstein of Bob Dylan meer nodig om haar producten aan te prijzen. De producten spreken nu voor zichzelf, mede door het revolutionaire design en het gebruiksgemak. Lees Inside Steve’s Brain van Leander Kahney als je daar meer over wil weten. De reclamefilmpjes van Apple zijn ondertussen vies zoetsappig geworden, met gelukkige Amerikaanse families. Wellicht duikt er over dertien jaar een filmpje op waar Jobs die strategie uitlegt.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

2 thoughts on “De koning van de marketing legde dertien jaar geleden zijn plannen uit (video)”

 1. amen….lang leve de marketing, lang leve het kapitalisme… Hello hello, i say good-bye

  Wat zo jammer is is dat het uiteindelijk een lege huls wordt. Apple gaat MicroPloft achter na. Langzaam aan betaal je steeds meer voor minder.

  Starre houding met ondersteuning voor OpenSource, Flash, te commercieel… of ogh, ze moeten dus uitkijken om niet te veel op hun grote broer te gaan lijken.

  Vooralsnog is het nog steeds mooi spul en fijn om mee te werken.

 2. Marketing werkt niet alleen naar buiten, maar ook naar binnen.

  Je wordt zelf een beetje de boodschap die je uitdraagt.

  En als Apple en Jobs dat maar weten vast te houden, dan wint iedereen: wij krijgen vernieuwende producten, zelfs als succes niet gegarandeerd is. Want daar gaat die boodschap over. En daar komen we mee vooruit. En dan blijft Apple het fenomenale succes dat ze nu zijn.

  Maar komt de sleet erin, laten ze dat gebeuren, dan is het snel afgelopen. Hopelijk niet.

Share your knowledge