Vaak als ik over de strategie van Snapchat lees, ben ik onder de indruk van de focus die ze lijken te hebben.

Neem bijvoorbeeld dit artikel in The New York Times. Daaruit blijkt dat Snapchat de beroemdheden onder haar gebruikers niet op bijzondere wijze behandelt. Ze krijgen geen extra voordeeltjes of een speciale adviseur die ze helpt met posten.

Bij andere services, zoals Instagram, gebeurt dat wel. Die draaien voor een groot deel op ‘influencers’, mensen als de Knols en Kardashians die hun aanhang verblijden met productaanbevelingen.

Snapchat moet niets van influencers hebben, want alles draait op de app om authenticiteit. Die lijdt onder gesponsorde en gelikte posts van beroemdheden. Het moet intiem voelen op Snapchat.

Er zit ook een zakelijke overweging achter. Snapchat verbiedt gebruikers om betaald te krijgen voor posts. Daarmee verdwijnt het hele verdienmodel van influencers. Ondertussen behoudt Snapchat alleenrecht op advertenties in haar app.

Dat is belangrijk, want Snapchat wil vooral dure upscale advertenties kopen. Prijzen variëren van $350.000 tot $600.000 voor een dag. Op Facebook kun je al adverteren voor een honderdste van die bedragen.

Kortom: op Snapchat kun je grote campagnes voeren om merken neer te zetten, op Facebook kun je gericht verkopen. Dus: Facebook vervangt krantenadvertenties, maar Snapchat vervangt televisiereclames.

Andere interessante Snapchat-berichten:

Snapchats app breekt misschien in twee

De kans bestaat dat de Discover-sectie uit Snapchat binnenkort een eigen app krijgt. De hoofd-app van Snapchat draait dan alleen nog om persoonlijke berichten. Dit nieuws kun je zo interpreteren: Snapchat had mediabedrijven nodig om de app interessant te laten zijn voor adverteerders. Inmiddels niet meer. Dus tot ziens!

Alle dingen die Facebook in 2016 van Snapchat kopieerde

Bij Facebook maken ze zich uiteraard zorgen om de populariteit van Snapchat onder jonge mensen. Dus kopieert de grootmacht erop los. Business Insider zette alle gekopieerde functies op een rijtje. Bizar lijstje!

Ik ben er trouwens wel blij mee dat die navigatiemethode van Snapchat steeds populairder wordt:

  1. Een van mijn favoriete apps – Timehop – zag er altijd afschuwelijk uit. Maar nu klik ik er dankzij de cards-opzet makkelijk doorheen.
  2. Of bekijk The Outline om te zien hoe je je als publicatie door Snapchat kunt laten inspireren.

Snapchat opent kantoor in Nederland voor advertentiemarkt

Het gebruik van Snapchat in Nederland groeit hard. In een jaar tijd was de groei 32 procent. In totaal hadden 2,56 miljoen Nederlanders de app in op hun mobiel staan. In juni 2015 waren dat er nog 1,95 miljoen.

En Joost Hagesteijn (nu managing director AOL in Nederland) gaat volgens Adformatie directeur worden. Dat u het even weet.

Meer Snapchat? Volg dan deze nieuwsbrief: ’Latest news on all things related to Snapchat’ van Martha Bremmer.

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.