Daniël doet Viktor & Rolf

Dankzij een residentieproject van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Stichting Biermans-Lapôtre verblijven Daniël van der Meer en ik twee weken in Parijs. We worden geacht een essay te schrijven. Daniël – als mede-oprichter van literair tijdschrift Das Magazin en eindredacteur van Literaturfest – is iets ijveriger, en heeft het dus al af. Een blog heeft hij dan weer niet, dus plaatsen we zijn gonzoverslag van de Parijse modewereld maar hier.

Foto van twitteraccount Viktor & Rolf
Foto van twitteraccount Viktor & Rolf

Gastbijdrage van Daniël van der Meer

De strijkbout is kwijt. Heus, er zijn tientallen mails gestuurd, kamers doorzocht, onder de bedden zelfs, alleen is er nog niets gevonden. Al twee weken niet. Maar wees gerust, die onverlaat vinden ze nog wel. En mocht het een troost zijn, we lopen er nu allemaal gekreukt bij, alle gasten van huize Biermans-Lapôtre – en de receptioniste wijst naar de tweehonderd solidaire kamers op de plattegrond. Allemaal, op één na, maar ik corrigeer haar niet. Terug op mijn kamer leg ik een paar boeken op m’n overhemd.
Nog vier uur. Continue reading “Daniël doet Viktor & Rolf”

Bloggen slachtoffer van mode

Op de dag dat expertsite Quora een nieuw blogplatform voor experts lanceert (hulde!), blog ik niet. Ouch. Nou ja, ik schrijf dit stukje, maar het doet eigenlijk alleen dienst als excuus. Allemaal de schuld van mijn vriendin, Carlien Helmink. Zij heeft samen met ontwerper Jitske Lundgren het eco designer label studio JUX.

De kleding maken ze grotendeels in hun atelier in Nepal – waar 25 families van leven – alles is van duurzame stoffen gemaakt, ze verkopen in 75 winkels in veertien landen en o ja, het ziet er fucking sexy uit. U leest, hier blogt een trotse vriend.

Daarom hielp ik vandaag achter de schermen mee met het produceren van de show die studio JUX op de Amsterdamse Modeweek gaf. Bij catwalkfotograaf Peter Stigter ziet u het resultaat (backstage kijken kan ook).

Foto: Team Peter Stigter
Foto: Team Peter Stigter

Morgen tekst en uitleg bij Quora! Eerst ga ik over modellen dromen.

Doe mij maar een modebewuste robot

Toen ik in de vorige eeuw nog weleens naar het journaal keek, zapte ik bij het weerbericht altijd weg. Charismatische man, die Erwin Kroll, daar niet van, maar afgezien van apocalyptisch onweer kon het weer me niet echt boeien. Dat is nog steeds zo, maar na drie keer een verpest jasje door regenbuien en doorweekte truien van het zweet omdat de zon toch opeens schijnt, heb ik maatregelen genomen en kijk ik om de gestoorde zomers te pareren op nu.nl/weer.

Vintage Kroll

Kleding kiezen vind ik een noodzakelijk kwaad. Er enigszins stijlvol uitzien is wat mij betreft belangrijk, maar ik put geen plezier uit het zorgvuldig samenstellen van ‘het perfecte setje’. En van het afstemmen op het weer zie ik de lol ook niet in. In de ideale situatie gooit een modebewuste robot me ’s morgens een pakje kleding toe: ‘trek dat maar aan baas, dat komt het allemaal goed’. Ik vermoed dat het nog minstens tien jaar duurt voordat zo’n elektronische butler betaalbaar is en tot die tijd zal ik me moeten redden met apps.

Zoals Cloth, een app waar je outfits mee kunt fotograferen en delen. Continue reading “Doe mij maar een modebewuste robot”

Een antibacteriëel onkreukbaar maatpak met programmeerbare kleur

Zij die het nog handschoenenweer vinden, hebben afgelopen week vast een paar keer van hun fiets moeten afstappen omdat ze gebeld werden en hun telefoon zich niet met handschoenen aan laat bedienen. Honderden, zo niet duizenden mensen zijn dagelijks met dat probleem geconfronteerd, en één persoon dacht: daar kan ik wat aan doen. Het resultaat: iTap Gloves, gemaakt van materiaal dat je huid nabootst en je iPhone zo genadeloos in de maling neemt.

Elke keer als we op een praktisch probleem als dat van de handschoen stuiten, moeten we eigenlijk dertig seconden pauze nemen om een oplossing te bedenken. Dan waren we vast zélf op het idee van een iPhone-handschoen gekomen. Continue reading “Een antibacteriëel onkreukbaar maatpak met programmeerbare kleur”

Laat duizend duurzame schoenen bloeien

Als je een beetje logisch nadenkt en de wereld alle goeds toewenst, ontkom je niet aan dragen van duurzame en eerlijke kleding. Want waarom zou je als rijke westerse consument kleding die dragen die mens en natuur beschadigd heeft? Bovendien is zulke kleding vaak mooier en van een betere kwaliteit, omdat er meer aandacht aan het productieproces is besteed. Continue reading “Laat duizend duurzame schoenen bloeien”

Haters mogen niet meer haten

De kleding zal me een zorg zijn, maar de good old advertenties van Benetton zijn terug. Na hun aanklachten tegen racisme en aids mikken ze nu op haten. Er zijn posters met zoenende wereldleiders die in het diplomatieke verkeer niet zo aardig voor elkaar zijn en een zwoele clip waar de liefde, of het onthaten, gepropagandeerd wordt. Gek genoeg kan ik deze advertenties wel hebben, terwijl bij de trek-onze-spijkerbroek-aan-en-start-een-revolutie-reclame van Levi’s m’n haren rechtop gaan staan. Misschien omdat Bennetton haar boodschap niet zo expliciet linkt aan de kleding die ze produceert. Zo kan je het merk ook gewoon als een lieve non-profit zien die verdomd sterke campagnes maakt. Bovendien, de gedachte dat Obama deze posters in de Westwing te zien krijgt, is onbetaalbaar. Continue reading “Haters mogen niet meer haten”

Zo maak je een reisgids voor Antwerpen in 30 minuten

Vandaag breng ik een bliksembezoek aan Antwerpen, want, zo zegt m’n vriendin met een ongewone autoriteit in haar stem, ‘ze hebben daar Urban Outfitters’. Op Twitter, Google+ en Facebook vroeg ik nederig om nog meer tips. Het resultaat heb ik tijdens de treinreis gebundeld in deze post, zodat jij er later ook nog eens gebruik van kan maken. Mijn dank is groot aan alle bijdragers en ik zal deze post bij thuiskomst nog wat mooier optuigen. Maar eerst de stad in! Continue reading “Zo maak je een reisgids voor Antwerpen in 30 minuten”

Studio JUX leeft de netwerkrevolutie

De netwerkrevolutie in de mode. Ecologische materialen, goede arbeidsomstandigheden en mooie designerkleding: die combinatie bestond nog niet. Maar doordat twee Amsterdamse twintigers het tijd vonden, is er nu Studio Jux. Designer Jitske Lundgren woont nu in Nepal en Carlien Helmink regelt de sales in Europa en Japan. Samen hopen ze invloed uit te oefenen op de modebranche. Disclosure: Carlien is mijn vriendin

Sleur een spijkerbroekmodel van z’n stoel af

Zo, beste modemakers. Kijk eens op de site van spijkerbroekenmerk Wrangler voor een bijzondere manier om een collectie te presenteren. Consumenten trouwens ook, want daar is het spectaculair genoeg voor. Een hevig getatoeëerd model gehuld in denim is ‘versleepbaar’ over de site. Je kan ‘m van z’n stoel afsleuren, of een halve breakdance laten uitvoeren. En voor iedereen die op mannen valt, biedt de site waarschijnlijk nog een extra dimensie, want wrangler.com begint met het ontkleden van het model.

De site is in flash gebouwd. Continue reading “Sleur een spijkerbroekmodel van z’n stoel af”