Waarom Netflix winstgevend is en Spotify niet

Netflix heeft nu 89,1 miljoen abonnees. Spotify heeft er 43 miljoen.

Spotify groeide in 2016 voor het eerst harder dan Netflix (4,8M per kwartaal t.o.v. 4,6M).

Maar Netflix is winstgevend (marge van 18%), Spotify niet (-9%). Hoe komt dat? Continue reading “Waarom Netflix winstgevend is en Spotify niet”

‘Spotify gaat aanbod nieuwe albums bij gratis luisteren beperken’

Platenmaatschappijen willen het model dat Spotify 30 miljoen betalende klanten heeft opgeleverd veranderen.

Want er zijn namelijk 100 miljoen gebruikers die gratis meeluisteren (en in ruil daarvoor advertenties moeten aanhoren).

In nieuwe contractonderhandelingen dwingen platenmaatschappijen nu af dat gratis gebruikers nieuwe albums niet meer kunnen beluisteren.

Ik denk dat het beperken van toegang een slechte tactiek is om mensen te overtuigen te betalen. Dan zoeken ze wel weer een gratis alternatief, zoals YouTube-video’s of torrents (wie weet staat de Popcorn Time voor muziek wel op).

Zo werkt Discover Weekly van Spotify

Spotify gebruikt dus heel slim algoritmes om uit een poel van door mensen geselecteerde muziek een persoonlijke playlist voor je samen te stellen. Binnenkort presenteren ze ook een nieuwe toevoeging – Fresh Finds – die ervoor zorgt dat je kersverse acts ontdekt.

Screenshot van Spotify Discover Weekly
Screenshot van Spotify Discover Weekly

“Spotify has built a taste profile for each user based on what they listen to. It assigns an affinity score to artists, which is the algorithm’s best guess of how central they are to your taste. It also looks at which genres you play the most to decide where you would be willing to explore new music.

The algorithms behind Discover Weekly finds users who have built playlists featuring the songs and artists you love. It then goes through songs that a number of your kindred spirits have added to playlists but you haven’t heard, knowing there is a good chance you might like them, too. Finally, it uses your taste profile to filter those findings by your areas of affinity and exploration. Because the playlist, that explicit act of curation, is both the source of the signal and the final output, the technique can achieve results far more interesting than run of the mill collaborative filtering.”

Zeer de moeite waard om het hele verhaal op The Verge te lezen.

Thomas Heerma van Voss over Stromae

Pas drie weken geleden (her)ontdekte ik de Belgisch-Rwandese zanger Stromae door lyrische facebookberichten van facebookvrienden die ik intellectueler dan mijzelf acht. Na het veelvuldig beluisteren van zijn album Racine Carée kocht ik kaartjes voor zijn optreden in de HMH (niet voor de Melkweg, ik was immers laat). Maar pas na het lezen van een profiel in Vrij Nederland begreep ik waarom zijn af en toe ranzig feestelijke nummers (Humain L’Eau!) de (aanstekelijke, vooruit) hosmuziek van Guetta en Co ontstijgen. Het komt door de de intrigerende somberte van zijn teksten:
Thomas Heerma van Voss – Formidable: het verhaal van Stromae

Steek je geld in discopunk

Zelden hoorde ik zo’n aanstekelijk bandje als in november 2011:

‘Sommige bandjes hebben de gave nummers te maken die zo aanstekelijk zijn dat je ze broodnuchter op een zondagmiddag meteen weer herkend van twee avonden eerder, minder nuchter, in een zweterig zaaltje. In dit specifieke geval was het zaaltje de foyer van Kriterion en heet het bandje Fata ‘el Moustache’ Morgana.’

Ik noemde ze een soort duistere versie van Franz Ferdinand, downloadde later nog eens een mixtape van ze en vandaag heb ik in ze geïnvesteerd. Want de heren willen voor de mixing en mastering van hun tweede album 2.500 euro ophalen op het crowdfundingplatform Voordekunst en uit liefde voor de ‘discopunk’ die ze laten horen, maak ik graag wat geld over.

U ook? Ter inspiratie en aanmoediging hier een demo van hun nieuwe nummer ‘Magazine’ die de heren EXCLUSIEF aan Radio Pfauth.com beschikbaar stelden:

De albumopnames vinden 12 oktober in een verlaten klooster in Normandië plaats samen met producer Chris Hamilton. Investeren in dit avontuur kan hierrrr.

Drie weken op repeat en ik ben Love Illumination nog steeds niet zat

Fijn dat de heren van Franz Ferdinand weer terug zijn. Nog fijner dat ze dat op Lowlands komen bewijzen.

Twee Franz Ferdinand-gerelateerde fun facts:

– Laatst bezocht ik het Oorlogsmuseum te Parijs. Een grote Amerikaan liep langs de vitrine waar het begin van de WOI werd uitgelegd en schreeuwde: ‘Bla bla, some Serbian guy got shot’. Arme Franz.

– Alex Kapranos, de leadzanger van Franz Ferdinand, schreef ooit een restaurantcolumn voor The Guardian. Hij deed tijdens zijn tour bijzondere eetgelegendheden aan – zoals het pannenkoekenrestaurant aan de gracht in Utrecht – en schreef daar heerlijk bevreemdende en bedachtzame stukjes over. Nog steeds te koop bij Bol.com.

Nieuw medicijn tegen Spotify-verlamming: Perfects.nl

U kent het vast wel, dat verlammende gevoel als u Spotify openklikt: ‘wat dien ik in deze rijkdom te beluisteren’? Vroeger greep u een plaatje uit de kast, nu gaat de virtuele kast qua lengte drie keer de wereld om. Muziekbloggers Niels Aalberts, Luuk Kloosterboer, Wilbert Leering en Norbert Pek gidsen wanhopige muziekliefhebbers al vier jaar door de 13 miljoen nummers die alleen op Spotify staan. Continue reading “Nieuw medicijn tegen Spotify-verlamming: Perfects.nl”

Wonderkind Jacco Gardner in Paradiso zien?

Terugzweven naar een tijd die je waarschijnlijk nooit hebt meegemaakt? Je laten betoveren door de galmstem van een 24-jarige? Geproduceerd door een zeventiger die in de jaren zestig met The Golden Earring en meer van zulke acts samenwerkte? Begrijpen waarom The Guardian en Pitchfork zo enthousiast zijn? Er achter komen hoe zijn Amerikaanse tour is gegaan? Dat kan dus allemaal op 22 mei in Paradiso voor maar 12 euro 50. Ik zit op het balkon.

Altijd een heerlijke jazzselectie binnen handbereik

Ik ben geen jazzkenner, ik ben een jazzromanticus. Als ik een concert bezoek, of in een jazzclub aan de bar hang, zie ik dit ideaalbeeld voor me: opgaan in de muziek als Dickie Greenleaf in The Talented Mr. Ripley, die op een terras naar een drumsolo luistert, opstaat, en ter plekke besluit ook te gaan drummen.

Als ik in een vreemde stad ben, hoort een bezoek aan een vuige jazzclub tot het standaardrepetoire. Laatst was ik met Tim de Gier, Arnout Arens en Olaf Koens in New York. Gingen we naar de Smalls, op 10th street. Trappetje naar beneden, de metro laat het gebouw schudden, geen daglicht in de club. Stoere barvrouw die Whiskey Sours met te veel goedkope whiskey maakt. Vier puisterige muziekstudenten die doodzenuwachtig de sterren van de hemel spelen. Ik herken misschien nog net Miles of Chet, kom tot de kwartfinale van een jazzquiz, maar verzuip als eerste in de romantiek. Gelukkig bestaat er zoiets als Spotify, waar échte kenners heerlijke lijsten maken. Mijn favoriet is samengesteld door Loeki Westerveld. Vergeef me de lyriek, ik heb me net weer een avond aan haar selectie gelaafd: