Kijk voorbij de naaktfoto’s van Paris Hilton om de toekomst te zien

JAAA WE HEBBEN DE NIEUWE TWITTER GEVONDEN, kopt Forbes deze week. Echt waar echt waar, juicht de verslaggever, Miley Cyrus is al lid! 30.000 fans hebben zich op haar geabonneerd, d-e-r-t-i-g-d-u-i-z-e-n-d!

Goed, ik ging meteen op onderzoek uit. En inderdaad, La Cyrus is lid van de Twitter-kloon, die Pheed heet. Ik zag haar hondjes rondrennen, terwijl zij ze met die eng donkere stem liefkozingen toeschreeuwt. Bij het account van Paris Hilton (ja! Die is ook lid!) bleef ik langer hangen, maar dat kwam vooral doordat ik binnen dertig seconden twee naaktfoto’s van haar ontwaarde. „Your tit’s showing”, merkte één van haar 7.641 volgers op.

Ja, Pheed is ranzig ordinair. ‘Express yourself’, luidt de slogan en om dat met beeld kracht bij te zetten, toont Pheed een man die gestorven Smileys op zijn lichaam heeft getatoeëerd. Hebben ze goed bedacht daar, op hun bedrijfsranch aan Los Angeles’ Mulholland Drive. Waarom ik dan toch ruimte voor Pheed op deze blog reserveer? Welnu, Pheed doet één ding heel slim. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om geld te vragen voor hun updates. Dat kan met een maandelijks abonnement, of per update. Een Amerikaanse blogger rekende al uit: als 1 procent van David Guetta’s 35 miljoen Facebook-fans de benodigde 4 dollar 99 voor zijn Pheed betaalt, zet de dj elke maand 1,7 miljoen dollar om. Moet lukken, als Guetta af en toe een exclusieve backstagevideo plaatst of even met z’n fans chat.

Dat mensen onder het hondenvideootje van Miley Cyrus dingen als „OMG I can’t stop watching this” roepen, geeft me hoop voor de beroemdheden. Met Twitter konden ze opeens de pers omzeilen en nu biedt Pheed celebrity’s de mogelijkheid om alle kassa’s ter wereld te negeren. Maar dat is nog steeds niet waarom ik deze column tik.

Wat het idee achter Pheed écht interessant maakt, is dat wij, brave burgers, er ook geld mee kunnen verdienen. Natuurlijk, het is meer werk om als gewone man aandacht te krijgen op Pheed, maar het echte talent komt altijd naar boven.

Zo werken we langzaam naar een nieuw soort economie toe, waar iedereen op een wereldwijd platform geld kan vragen voor diensten en goederen. Daar hebben we geen baas, winkelpand, supermarktbriefjes of rommelmarkt meer voor nodig. Ga maar na: Marktplaats voor onze tweedehands spullen, Airbnb voor logeerkamers, Gidsy voor rondleidingen, Etsy voor knutselwerk en iBooks Author voor e-books. Pheed komt daarin voor als je heerlijk kunt zingen, verschrikkelijk mooie video’s maakt of per ongeluk ter plaatse bent tijdens breaking news. Of het ook de nieuwe standaard wordt, betwijfel ik – bijvoorbeeld omdat ze 50 procent commissie vragen – maar die ordinaire club laat ons wél de toekomst zien.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

Share your knowledge