Later als ik een oude opa ben

Als Jelle Brandt Corstius later een oude opa is, wil hij tenminste kunnen zeggen dat hij íets tegen de rare financiële wereld van de jaren nul en tien gedaan heeft. Al was het maar het vertonen van een film op het Beursplein, tijdens Occupy Beursplein, een spin-off van het massale Occupy Wall Street. Gisteren vertelde Brandt Corstius over zijn voornemen bij De Wereld Draait Door:

Hij heeft mij – type twintiger druk bezig met eigen plannen, de maatschappij slechts als decor – toch wel weten te prikkelen. Natuurlijk weet ik dat het banksysteem verrot is, daar was 2008 een wake-up call voor, maar je gaat er vanuit dat ze op de Zuidas alleen maar gniffelen om dreadlock en co op het Beursplein. Misschien moet ik dat pragmatische van me afschudden. Wellicht vormt dit protest de opmaat naar echte veranderingen, al is het pas over tien jaar.

Vandaag roep ik uit tot mijn Grote Inleesdag. Te beginnen met de drie stukken die ik op Twitter als eerste tegenkwam. Kijken of ik boos kan worden.

Dit zijn drie willekeurige stukken die in m’n Twitter Timeline voorbij komen. Meer gerichte leestips zeer welkom. Tot zaterdag?

Update (17:56): Tip van Syb in de reacties. Video met een krachtig betoog van Columbia University professor Jeffrey Sachs. Hij pleit onder andere dat politici zonder miljoenen bij Wall Street op te halen de presidentsrace in gaan, zodat ze de grote bedrijven na een verkiezing niks verschuldigd zijn. ,,It’s possible, in a time of social media”.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

9 thoughts on “Later als ik een oude opa ben”

 1. Het volgende artikel sluit denk ik goed aan bij Inside Job en het Occupy Beursplein van aanstaande zaterdag;

  http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,781590,00.html#spRedirectedFrom=www (het bestaat uit 4 delen)

  en misschien moeten we ook in Amsterdam de agenten in de gaten houden;

  http://www.counterpunch.org/2011/10/10/financial-giants-put-new-york-city-cops-on-their-payroll/

  Ik ben er zaterdag ook bij en ik heb een keurig kapsel en een gestreken broek dus..

 2. Een sfeertip: Jeffrey Sachs (vroeger pleitbezorger van hard shock-kapitalisme nu ontwikkelingseconoom oa VN) op bezoek bij de WS-occupiers. Zijn tv-vriendelijke boodschap is gericht op VS en sterk democratisch-veranderend, maar geeft een aardig kijkje hoe discussies op een plein gevoerd (en gepubliceerd!) kunnen worden.
  (http://www.youtube.com/watch?v=H8svbm4WYmU)

  Verder spannen zowel Paul Krugman als Mark Bittman in de NYTimes (volg http://www.nytimes.com/pages/opinion/index.html) beiden meteen #OWS al voor de (partij)politieke wagen.

  Ik probeer nog te gaan.

  Word niet boos – word baas.

 3. Twee artikelen vol met verdiepende documentaires zijn te vinden op visionair.nl onder de titel De Toekomst van onze Economie:
  Deel 1: http://www.visionair.nl/ideeen/wereld/de-toekomst-van-onze-economie/
  Deel 2: http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/de-toekomst-van-onze-economie-deel-2/

  Naast de probleemanalyse wordt er ook actief gezocht naar richtingen van oplossingen en wordt er naar een aantal interessante nieuwe initiatieven gelinkt.

 4. Omslag, juist nu.
  We weten al jaren dat het economische systeem niet klopt. Laten we samen het verschil maken, en samen een mooie nieuwe wereld bouwen.

  Mogelijke bordjes…..
  – Genoeg is genoeg
  – Geld maakt arm
  – Geld beperkt geluk
  – Liefde of angst?
  – Wie weet er wat er werkelijk aan de hand is?
  – Vrijheid ipv angst

  Waar gaat het over?

  PERSBERICHT
  Bezetting beursplein Amsterdam vanaf 15 oktober -12:00
  Het tijdstip is aangebroken. Wij de 99%, pikken het niet meer.
  1% van de wereldbevolking profiteert van een systeem dat ze een groot deel van de wereld in handen geeft. De 99% wordt benadeeld waar ze een eerlijke toegang behoort te krijgen tot de rijkdommen van de wereld, maar ook een gelijk beslissingsrecht te hebben. We geven politici & banken één duidelijke boodschap/kans: Wakker Worden! Verdiep u en neem verantwoordelijkheid! We zijn voor ware democratie.

  We zijn voor een andere, eerlijkere samenleving. De macht van de banken en financiële instellingen moet gebroken worden. De graaicultuur moet ten einde komen. De straffeloze beroving van de 99% moet ten einde komen.

  De verandering begint op 15 oktober. Vanaf 12:00 zal het beursplein te Amsterdam worden ingenomen door eenieder tegen de werking van het huidige systeem. We nodigen mensen uit om mee te denken over ver-andering, een andere, eerlijke samenleving en ware democratie.
  We vragen de 99% (ja, jou!) om initiatief te tonen en te ontwikkelen naar eigen vermogen en wil.
  Vooruitgang,
  vooruitstreven,
  samenwerken en bewustwording zijn sleutelwoorden.

  Occupy Amsterdam is een actie in samenwerking met de #globalchange en de #occupywallstreet acties & demonstraties. Wij willen door middel van een vreedzame demonstratie de aandacht op deze onderwerpen vestigen. We zullen bezit nemen van het beursplein en de verandering in gang zetten. Occupy Amsterdam heeft geen leiders of vertegenwoordigers.

  Dit is een actie namens en voor iedereen. We nodigen iedereen uit om met ons naar oplossingen te zoeken en met ons een verbetering te bewerkstelligen! Vooruitgang, vooruitstreven, samenwerken en bewustwording zijn de sleutelwoorden van deze demonstraties.

  Wij eisen ons recht op om vreedzaam te demonstreren.
  Wij zullen geen geweld gebruiken.
  Wij zullen niemand ergens de toegang ontzeggen.
  Wij zullen ons niet laten tegenhouden.

  We hebben als beweging geen leiders en we zijn niet gelieerd aan enige organisatie of partij.
  Wij zijn uiteindelijk allen de 100%,
  jij bent de 100%.
  Wij zijn de verandering,
  JIJ bent de verandering!
  Meer informatie op: http://www.occupyamsterdam.nl

Share your knowledge