The Verge: dat Google AMP wordt stiekem best wel groot

Het antwoord van Google op Facebook Instant Articles is niet heel sexy en krijgt weinig aandacht in de mediawereld. Maar ondertussen, merken ze bij gadgetblog The Verge, nemen de snelladende pagina’s van Google AMP een steeds groter deel van de mobiele pageviews in. Lees dit stuk en weet: dat AMP zou nog best wel eens groot kunnen worden.

verge-amp

Amerikaanse twintigers nemen nieuws liever lezend tot zich (in plaats van kijkend)

Blijkt uit onderzoek van Pew Research. Opmerkelijk. Zeker als je je bedenkt dat veel uitgevers miljoenen steken in video-afdelingen. Daar zitten volgens deze studie vooral de ouderen op te wachten.

Ik vermoed dat video vooral nuttig is om aandacht te trekken voor een nieuwsverhaal en de verdieping vervolgens via tekst aan te bieden.

liever-lezen-dan-kijken

Mediapodcast S01E05 – ‘Okay Google’

Elke maand nemen Alexander Klöpping en ik onder de kundige leiding van Botte Jellema onze kroeggesprekken over media op.

De vijfde aflevering is geen malse aflevering. Halverwege de uitzending worden de emoties ons bijna te veel. Want met luisterende praatpalen, digitale sloten, hypersociale algoritmes en lamlendige boekenuitgeverijen ziet de wereld er niet per sé mooier uit. Gelukkig hebben we Jesse Klaver nog. Continue reading “Mediapodcast S01E05 – ‘Okay Google’”

Wat er gebeurt als je Facebook je leven laat leiden

Heerlijk verhaal voor de zaterdagmorgen op Buzzfeed.

Facebook heeft een probleem: gebruikers delen steeds minder updates en foto’s.

Daarom doet het netwerk steeds vaker suggesties.: ‘Het is vandaag nationale koffiedag! Wil je daar misschien wat over delen met je vrienden?’.

Een verslaggever van Buzzfeed besluit een paar weken lang alle suggesties van Facebook te volgen. Continue reading “Wat er gebeurt als je Facebook je leven laat leiden”

Indrukwekkende cijfers uit Amerika over de podcastmarkt

Zo, van de Amerikaanse podcastcijfers in dit goede overzichtsstuk viel ik even van mijn stoel:

  • De advertentiemarkt van podcasts groeide afgelopen jaar met 48 procent
  • Volgens analytici gaat de markt tot 2020 elk jaar met een kwart groeien, naar een half miljard dollar.
  • Marktleider NPR zet nu 10 miljoen dollar per jaar om en heeft geregeld deals ‘in de honderdduizenden dollars’ met Fortune 100-merken.

Nu is het wachten op twee dingen: Continue reading “Indrukwekkende cijfers uit Amerika over de podcastmarkt”

Waarom het online beleid van de NPO zo hopeloos is

Tijdens de Mediapodcast van vorige week steggelden Alexander Klöpping en ik over het digitale beleid van de omroep.

Belangrijkste punten: als je als NPO zegt ‘vol’ op on demand in te zetten, waarom dan geen HD-kwaliteit?

En hoezo mogen programma’s niet de beste distributiekanalen gebruiken om zoveel mogelijk burgers te bereiken?  Continue reading “Waarom het online beleid van de NPO zo hopeloos is”

Het bizarre online debat over de verkiezingen in de VS

Een aantal van jullie raadde me dit lange stuk aan, en ik ben er eindelijk aan toegekomen: ‘Inside Facebook’s (Totally Insane, Unintentionally Gigantic, Hyperpartisan) Political-Media Machine’ van de mediajournalist die de invloed van Facebook het best beschrijft, John Herrman.

In dit stuk beschrijft Herrman hoe het ‘debat’ rond de Amerikaanse verkiezingen zich voornamelijk op Facebook afspeelt. Die haakjes zet ik eromheen, omdat hij vooral beschrijft hoe elke partij een echokamer voor haar eigen overtuigingen vindt. Continue reading “Het bizarre online debat over de verkiezingen in de VS”

De razendsnelle tv-revolutie voltrekt zich ongezien

Als je niet goed oplet, zou het je bijna ontgaan dat er steeds minder mensen naar ‘rechtstreekse’ televisie kijken. Want de kijkcijfers lijken nog steeds indrukwekkend en YouTube hobbyisme.

Maar dan zie je dit soort dingen voorbij komen en realiseer je je: het gaat toch best hard.

In de VS daalde het aantal normale televisiekijkers van de MTV Video Music Awards met een derde (!) naar 6,5 miljoen.

Het aantal kijkers op Snapchat daarentegen, nam met 75 procent toe (21 miljoen).

Geen HD-kwaliteit bij de nieuwe Uitzending Gemist

Toen publieke omroep onlangs aankondigde om ‘vol in te zetten op on demand’, sprak ik de hoop uit dat ze dan ook HD-kwaliteit aan gaan bieden.

Dat blijkt ijdele hoop, schrijft Elger van der Wel in een stuk met de veelzeggende titel ‘Het internetbeleid van de NPO zorgt ervoor dat jongeren voorgoed afhaken’: Continue reading “Geen HD-kwaliteit bij de nieuwe Uitzending Gemist”

Facebook worstelt met journalistieke verantwoordelijkheid

De hoofdredacteur van de grootste Noorse krant Aftenposten (oplage 211.000) heeft een hele goede brief geschreven aan Mark Zuckerberg.

Reden: Facebook verwijderde een ‘naaktfoto’ van Aftenpostens pagina en blokkeerde de journalist die ‘m geplaatst had. Toen de minister-president van Noorwegen uit protest de foto plaatste,greep Facebook ook in.

Terwijl het om de iconische oorlogsfoto van het ‘napalm-meisje’ uit Vietnam gaat.  Continue reading “Facebook worstelt met journalistieke verantwoordelijkheid”

Mediapodcast S01E04 – ‘Klik hier voor meer tieten’

Na stevig redactieoverleg kent Een Podcast over Media een volstrekt nieuw format. We lopen, hou je vast, een lijstje onderwerpen af. Negen om precies te zijn.

Over onder andere de toekomst van Uitzending Gemist (voorjaar 2017), de nieuwe communicatiestijl van Apple, Tony Robbins nieuwste informercial en per ongeluk ontdekken we bij elkaar een dubieus ritselverleden.

Beluister de podcast op Soundcloud of iTunes. Dank aan podcastfenomeen Botte Jellema voor de productie!

Continue reading “Mediapodcast S01E04 – ‘Klik hier voor meer tieten’”

Drie vragen bij de nieuwe plannen met Uitzending Gemist

Uit de politieke weekbrief van Marc Chavannes gevist: de NPO lanceert in het voorjaar van 2017 (waterval-alarm!) een nieuwe versie van Uitzending Gemist. Nieuwe features:

  • Bezoekers kunnen een profiel aanmaken. Daar kun je voorkeuren aangeven – ik gok zoiets als: doe mij maar sport – en programma’s mee pauzeren en dan desgewenst op een ander apparaat verder kijken.
  • JA! Er komen ‘contentcuratoren’. Verschrikkelijk woord, fijne ontwikkeling. Eindelijk gaan er ‘mensen’ vertellen wat er op de site de moeite waard is. Zij maken collecties “voor specifieke gebruikers of momenten; zoals bezoekers van een film- of muziekfestival of voor treinreizigers. Kijktips gekoppeld aan de actualiteit, een bijzonder moment en het ritme van de dag.”

Drie gedachtes hierbij: Continue reading “Drie vragen bij de nieuwe plannen met Uitzending Gemist”