De echte bias zit in de Newsfeed van Facebook

Afgelopen weken was er veel te doen om de Trending News-box van Facebook. Die ziet er zo uit:
Trending News van Facebook
Trending News van Facebook
Grote kans dat je ’m voor het eerst ziet. Het is een vrij onbelangrijke rubriek. Maar waarom schreven alle mediaverslaggevers dan over vrijwel niets anders?

Hierom:
  • Facebook is uitgegroeid tot zo ongeveer de machtigste gatekeeper voor nieuws ter wereld.
  • Toch claimt Mark Zuckerberg altijd dat het een neutraal platform is. Dat Facebook niet een redactionele selectie maakt.
  • Dit frustreert journalisten en activisten: want Facebook ontduikt zothe great responsibility die met great power komt. Bijvoorbeeld bij het tegengaan van verheerlijking van terrorisme.
  • Twee weken geleden ontdekten Gizmodo en The Guardian dat er bij de verhalenselectie Trending News wél mensenwerk komt kijken.
  • Dat gaf alle mediawatchers eindelijk munitie om Facebook op haar verantwoordelijkheid te wijzen. ‘Zie je nou wel dat jullie niet neutraal zijn!’
Maar ja, dat Trending News is maar een side show. De enorme publieke verontwaardiging zou zicht beter kunnen richten op de alomtegenwoordige Facebook Newsfeed.

De Newsfeed

In de Newsfeed zit de ‘real bias’, schrijft mediawetenschapper Zeynep Tufekci.
Want in de Newsfeed maakt het algoritme van Facebook de dienst uit. En het algoritme is ooit gebouwd door ontwikkelaars met een duidelijke opdracht:
Zorg ervoor dat er alleen maar content verschijnt die gebruikers zo actief mogelijk houdt op Facebook, zodat ze zoveel mogelijk advertenties zien.
En dan vallen minder like-able verhalen af. Tufekci noemt de volksopstand in Ferguson uit 2014 als voorbeeld van een onderbelicht maar belangrijk onderwerp.

Het verschil tussen een progressieve en een conservatieve Newsfeed

Je krijgt in de Newsfeed dus verhalen te zien die je waarschijnlijk wel bevallen. Hieronder zie je dat in actie.
The Wall Street Journal heeft op basis van intern onderzoek van Facebook naar 10,1 miljoen gebruikers de verschillen tussen Newsfeeds van een ‘very liberal’ en ‘very conservative’-gebruiker in kaart gebracht.
Klik op de afbeelding en aanschouw de filter bubble:
Twee verschillende newsfeeds, twee verschillende wereldbeelden
Twee verschillende newsfeeds, twee verschillende wereldbeelden

Published by Ernst-Jan Pfauth

Ernst Pfauth is co-founder and CEO of The Correspondent, a journalism platform for “unbreaking news” that successfully crowdfunded $2.6 million from 45,888 backers in November 2018 and will launch in mid-2019.