De je-wordt-echt-wel-aardig-gevonden-machine waar je elke dag een muntje in kunt gooien

Mark Zuckerberg pakte gistermiddag om 1 uur ’s middags, 4 uur ’s morgens in Palo Alto, zijn telefoon. „This morning”, tikte hij op zijn Facebook-profiel, „there are more than one billion people using Facebook actively each month.” Binnen een kwartier hadden 115.000 van die 1 miljard leden zijn berichtje geliked.

Je kon ook zien dat hij er z’n best op had gedaan. Zo schreef Zuckerberg dat het hem met trots vervult dat hij zo’n grote groep mensen met elkaar in contact brengt. Ja, dat is ook knap Mark, dacht ik bij mezelf. Een beetje jaloers misschien, omdat er dus iemand van mijn leeftijd bestaat die al zo’n enorme impact op de wereld heeft gehad.

Met wie had ik allemaal contact dankzij hem? En wat zou er gebeuren als ik, heel modegevoelig, mijn account zou verwijderen? Ik onderwierp laatst een meisje aan een kruisverhoor, dat doe ik altijd met twintigers die niet op Facebook zitten, en zij zei dat haar ‘echte vrienden haar toch wel wisten te vinden’.

Ja natuurlijk. Dat is ook zo. Als ik nú mijn profiel offline haal, lijden mijn vriendschappen er niet onder. Echte liefde kan ook zonder een digitaal equivalent. Die jongens waarschuwen me heus wel als een feestje alleen weer via Facebook gepromoot wordt. Bovendien zit ik midden in het proces van vrienden worden met een jongen die nooit op Facebook heeft gezeten. Dus voor hen hoef ik niet op Facebook te blijven.

Nee, het zijn meer de ‘weak ties’ die ik uit het oog zou verliezen. De kennissen die ik normaal alleen bij reünies of familiedagen tegen zou komen, of af en toe in de stad, bij een feestje. Contacten waar hele generaties voor ons zonder konden, maar waar ik inmiddels best aan ben gehecht. Want telkens als ik m’n best doe op een Facebook-berichtje, liken zij het. Het zijn niet altijd dezelfde kennissen die dat doen, ze wisselen elkaar netjes af, maar het zijn altijd genoeg likes om er verslaafd aan te raken. ‘Hier, een grappige foto’. Dertig likes! Heerlijk! Dan kan ik de hele wereld weer aan. Die makkelijke bevestiging zou ik het meeste missen. De je-wordt-echt-wel-aardig-gevonden-machine waar je elke dag een muntje in kunt gooien.

In totaal hebben we 140.300.000.000 Facebook-vriendschappen gesloten en deelden we 1.130.000.000.000 likes uit. Wat Mark Zuckerberg voor elkaar heeft gekregen, is dat 1 miljard gebruikers elkaar elke dag schouderklopjes geven, een duimpje omhoog steken. Door Zuckerberg lopen we allemaal wat meer met de borst naar voren, de schouders naar achteren. We mogen er immers zijn, kijk maar naar onze Timeline. Dat heb je goed gedaan, Mark.

Op naar de volgende zes miljard.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

Share your knowledge