De reisgids van de toekomst

Noem het schromelijke overschatting van mijn eigen zichtbaarheid, maar met een reisgids in de hand voel ik me altijd voor lul lopen. Ik wil in een stad verdwijnen. Als een ideale kosmopoliet door de straten schrijden alsof ik er elke dag loop. ‘Ja, mooi die Dom, maar als je dat zijstraatje pakt en drie keer links gaat kom je een veel kleiner kerkje…’, etc.

De smartphone heeft dat makkelijker gemaakt. Toen ik laatst in New York was, downloadde ik de Not For Tourists App – de ideale naam als je een reisgids aan snobs wilt verkopen – en als ik dan wanhopig op de digitale plattegrond naar die ene verborgen jazzclub in het bloedsteegje van Chinatown zocht, kon ik ondertussen gewoon doorgaan voor een whatsappende New Yorker.

Mijn ijdele probleempje is dus opgelost, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Want met zo’n app is het nog steeds behelpen. Het idee van een papieren reisgids is domweg naar bits en bytes gekopieerd. Natuurlijk, je kunt met een knipperend GPS-stipje precies zien waar je in Chinatown rondloopt, maar dat is allemaal gerommel in de marge. Het is tijd voor de volgende stap. Minority Report-spektakel. Terminator-shit. En bij Google zijn ze dat aan het maken.

Vorige week lanceerde de webgigant een nieuwe app die je ongevraagd informatie over de omgeving voorschotelt: Fieldtrip. Met behulp van telefoonpalen bepaalt de app waar je bent. Mocht je in de buurt van een bijzondere plek zijn, dan laat Fieldtrip je dat als een local friend weten. Dus stel, je loopt als gedreadlockte Spanjaard over de Dam, dan verschijnt op je telefoon een stukje tekst over het monument.

Dan moet je dus nog wel steeds een apparaat uit je jaszak vissen. Maar wat als je Fieldtrip combineert met de nieuwste Augmented Reality-brillen van Google? Dan heb je pas echt een reisgids nieuwe stijl. Dan projecteert Fieldtrip de informatie gewoon náást het monument.

Dat is wat Google het liefste wil: dat we vergeten dat er apparaten bestaan. Dat online informatie gewoon door onze levens zweeft en uit zichzelf op relevante momenten verschijnt. Fieldtrip en Google Glasses zijn de eerste stapjes. Nu al bepaalt Fieldtrip op basis van je snelheid of je misschien aan het rijden bent en of het dan wellicht handiger is om de informatie voor te lezen.

Voor een advertentiebedrijf als Google ligt hier de toekomst. Madame Tussauds, die een aanbieding in je rechterooghoek kan laten verschijnen om je weg te lokken bij het monument. Of de jeneverproeverij om de hoek die gratis proeven belooft; de salesafdeling van Google kijkt waarschijnlijk nog meer dan de ijdele toerist uit naar de reisgids van de toekomst.

Author: Ernst-Jan Pfauth

Ernst-Jan Pfauth (1986) is the cofounder and CEO of The Correspondent, an ad-free journalism platform that has over 60,000 paying members. He lives in New York with his family.

Share your knowledge